StoryEditor

Občan úrad nemôže vymeniť

17.10.2007, 00:00
Euro. Príprava na prechod na euro vo verejnej správe sa už musí začať.

V septembrovom článku som sa snažil upozorniť na fakt, že správny výber IT poradcu pre prechod firmy alebo inštitúcie na euro je kľúčovou podmienkou dobrého začiatku tohto procesu. Krátko som sa zmienil aj o časovom tlaku, ktorý začína tlačiť najmä na inštitúcie verejnej správy a samosprávy, ktoré sú na rozdiel od privátneho sektora zo zákona povinné riadiť sa pri výberoch dodávateľov zákonom o verejnom obstarávaní.
Dnes je október 2007 a tento dátum už svieti pre verejnú správu a samosprávu ako výstražná kontrolka. A nie priamo vo vzťahu ku dňu "E", ktorý má nastať 1. januára 2009, ale predovšetkým vo vzťahu k dátumu, kedy vstúpi do platnosti princíp duálneho oceňovania. To by malo byť niekedy koncom leta 2008. Čiže menej ako rok od dnešného dňa.
Keďže duálne oceňovanie znamená v prípade eura vlastne skúšku na nečisto, kde platiť budú koruny, ale zobrazovať sa bude aj v eurách, pre IT systémy je to vlastne totožné s dňom "E". Inak povedané - už musia fungovať v režime, ktorý sa od ostrej prevádzky po zavedení eura vlastne v ničom podstatnom nebude líšiť. Najmä preto, lebo bude zostávať menej ako šesť mesiacov na implementáciu zmien súvisiacich s 1. januárom 2009.
Na ilustráciu časovej tiesne, do akej sa v tejto súvislosti dostáva verejná správa a samospráva, stačí iba trochu počítať. Napríklad takto:
1. Normálna verejná súťaž vypísaná podľa zákona o verejnom obstarávaní trvá pol roka odo dňa, kedy bola vyhlásená.
2. Normálny priebeh verejnej súťaže je jav nanajvýš ojedinelý, takže lepšie bude počítať radšej o dva, tri mesiace viac, čo je spolu osem až deväť mesiacov.
3. Implementácia zmeny systému na euro môže trvať v závislosti od veľkosti inštitúcie, ktorej sa týka minimálne tri mesiace.
4. Pri normálnom, čiže nie bezproblémovom priebehu verejnej súťaže, sme už pri bode 3 na hranici, respektíve za hranicou 11 mesiacov, ktoré do duálneho oceňovania zostávajú.
5. Vôbec sme ešte nebrali do úvahy potrebu testovania, ktoré je po implementácii nutné.
Takže, ako to vlastne chceme stihnúť v prípadoch inštitúcií verejnej správy a samosprávy, kde sa o problematike IT a euro nehovorí ešte ani len na chodbách? Nehovoriac o plánovaní, budgetoch, pracovných skupinách... atď.
Samozrejme - mnohé prípady sa budú dať vyriešiť skráteným procesom verejného obstarávania pomocou skrátených rokovacích konaní, ale treba vedieť, že aj tieto postupy majú svoje časové limity a v niektorých prípadoch môžu byť problematické.
Berme však do úvahy fakt, že vo verejnej správe a samospráve sa nakoniec všetko stihne. Nevieme síce ešte ako, ale stihne sa, pretože sa stihnúť musí. Kľúčovou sa tak stáva otázka kvality daných riešení a ich bezproblémového fungovania. To nezabezpečí ani najrýchlejšie mysliteľné výberové konanie, pretože samotná implementácia a testovania riešení si jednoducho svoj čas vyžadujú. A na konci dňa už naozaj nebude hlavnou otázkou fakt, či sa to stihne, ale najmä fakt, či to bude aj fungovať. A fungovať tak, aby nedochádzalo k vážnejším problémom.
Všetky inštitúcie verejnej správy a samosprávy (a ospravedlňujem sa tým, ktoré to už robia) by preto mali už dnes mať:
1. Svoje eurotímy hotové. Vrátane definovaných konkrétnych kompetencií a miery zodpovednosti za proces.
2. Naplánované ľudské, finančné aj časové kapacity.
Mali by vedieť:
1. Aké činnosti a v akom rozsahu budú musieť ich IT systémy zvládnuť pri duálnom oceňovaní.
2. Akým spôsobom a smerom chcú svoju IT infraštruktúru meniť a prispôsobovať.
A mali by mať hotový alebo aspoň preddefinovaný krízový plán, ktorý bude vodidlom pre prípadné problémy, meškania a iné hrozby, ktoré z procesu plynú.
Toto všetko by mali mať najmä preto, že ich "zákazníkmi" boli, sú aj budú daňoví poplatníci a občania Slovenska, ktorí sa na ich služby v tomto prípade jednoducho musia spoľahnúť a nemajú za ne náhradu. Pretože - a to platí generálne, povedzme, že banku, ktorá nezvládne prechod na duálne oceňovanie a spôsobí klientovi problémy, môže daný klient ešte vždy vymeniť. Ale ako vymeníte úrad, ktorý vám zo zákona poskytuje služby, ktoré inde nie sú dostupné?

01 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začína sa Muvina 2003 02 - Modified: 2003-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pašeráci čakajú na zdraženie cigariet
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 13:43