StoryEditor

Pašeráci čakajú na zdraženie cigariet

18.06.2003, 00:00

Obavu z nárastu pašovania cigariet po zvýšení spotrebných daní od júla tohto roka vyjadrili ako prví veľkí výrobcovia. Ich argumenty však už podporilo aj Colné riaditeľstvo. Podľa Jozefa Luterána, riaditeľa Colného kriminálneho útvaru Colného riaditeľstva, pašeráci už na zámer vlády zareagovali. Svoj "tovar" na naše územie privážajú, ale predávať ho začnú až po prijatí vyšších daní, aby dosiahli vyšší zisk. "Po zvýšení dane sa zníži rozdiel medzi cenami legálne predávaných cigariet u nás a v krajinách EÚ, takže predaj pašovaných cigariet na našom území sa stane trvalo zaujímavejší," predpokladá Luterán.
Colná správa odhaduje straty na výbere spotrebnej dane z cigariet na 700 miliónov korún ročne, teda desať percent zo všetkých legálne predaných cigariet. Na každej pašovanej cigarete prichádza štát na oboch daniach -- spotrebnej aj DPH -- spolu o viac než jednu korunu. Vlani sa podarilo colníkom odhaliť vyše 2 300 prípadov pašovania, spolu išlo o sedemnásť miliónov kusov cigariet. Podľa Luterána išlo väčšinou o "malé ryby".
Od roku 2001 kriminálny útvar Colného riaditeľstva získal právomoci vyšetrovať trestné činy v súvislosti s porušením colných predpisov v rámci takzvaného skráteného vyšetrovania. Možno ho uplatňovať len v súvislosti s trestnými činmi, pre ktoré zákon ustanovuje trest odňatia slobody, do troch rokov. "Pri vyššej sadzbe prípad odovzdávame Justičnej polícii. To však prináša zdržanie v trestnom konaní. Žiadalo by sa zmeniť legislatívu tak, aby sme si lepšie rozdelili úlohy s Policajným zborom," poznamenal Luterán.
Stánkari a díleri nemávajú vo svojich predajných miestach viac ako desať kartónov cigariet, preto keď ich colníci pri predaji prichytia, nemožno to kvalifikovať ako trestný čin. Následné riešenie priestupku je zdĺhavé. "Jediné, čo dosiahneme, je, že cigarety zabavíme a dáme spáliť. Účinnejšie trestať za takéto množstvá bude možné až vtedy, keď držanie hoci aj niekoľkých kartónov cigariet bude trestné," uzavrel.
Vláda plánuje od júla zvýšiť spotrebnú daň z 95 halierov na 1,40 koruny na jednu cigaretu. Zvýšenie má spolu s úpravou ostatných spotrebných daní nahradiť výpadok v štátnom rozpočte. Podľa prognostika SAV Pavla Karásza zvýšenie spotrebných daní spôsobí, že reálna mzda tento rok zostane záporná. Domácnosti začnú šetriť na službách a vzdelávaní a vidiecke domácnosti sa vrhnú na samozásobenie, ktoré zväčší rozsah neoficiálnej ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 07:10