StoryEditor

František Tóth: Peniaze pre kultúru -- kľúčová je návštevnosť

27.06.2005, 00:00
Minister kultúry František Tóth (ANO) v rozhovore pre HN.

Budete žiadať viac peňazí pre rezort kultúry. Ste pripravený aj na to, že ich nedostanete?
- Takýto prípad nemôže nastať. Sú vyčlenené určité finančné prostriedky na priority a o ne sa budú uchádzať všetky rezorty. Je dopredu isté, že aj kultúra niečo dostane. Budeme bojovať o to, aby to bolo čo najviac. Na mojom rokovaní s ministrom financií zaznelo, že aj on chce, aby kultúra bola prioritnou. Určite nebudeme zvyšovať počty zamestnancov a organizácií. Chceme tiež pokračovať v decentralizácii. Nebránime sa, aby niektoré naše subjekty prevzali obce či samosprávne kraje.
Od štátu si chcete požičať aj na dostavbu novej budovy SND. Máte to už dohodnuté s ministrom Ivanom Miklošom?
- Predbežná ústna dohoda už existuje. Definitívne o tom rozhodne vláda.
Nie ste prvý, kto kritizuje prerozdeľovanie financií v kultúre cez grantový systém. Mohli by ste jasne povedať, čo sa v ňom dá zmeniť?
- Žiadosť musí prejsť najmenej dvadsiatimi úkonmi, kým sa dostane do finále. Chcel by som teda skrátiť tento proces a znížiť administratívnu náročnosť. Ďalším problémom je zodpovednosť. Dnes je rozdelená a rozhádzaná po celom ministerstve. Na jednom útvare by mala byť zodpovednosť od A po Z.
Čo bude teda rozhodujúce?
- Viac nás budú zaujímať kritériá úspešnosti projektu. Smerodajná by mala byť návštevnosť. Dnes máme napríklad v dvorane ministerstva výstavu fotografií a počet návštevníkov je šesť ľudí týždenne. Takto to nemôže fungovať. Ak zaplatíme 90 percent nákladov za vydanie nejakej knihy, tak preberáme aj 90 percent rizika. Potom je motivácia poberateľa grantu malá a stačí mu predať pár kníh.
Je možné motivovať ľudí, aby dnes viac navštevovali kultúrne akcie?
- Musíme motivovať kultúrne inštitúcie, aby pritiahli ľudí. Spôsob je na nich. Určite by mali zlepšiť propagáciu či dramaturgiu výstav, ale toto nie je parketa ministerstva. Ak im dáme peniaze bez ohľadu na počet návštevníkov, tak tam žiadna motivácia nie je.
Čo s inštitúciami, ktoré by aj po zavedení nového systému ostávali dlhodobo v strate?
- Určite ich nebudem rušiť, ako to avizovali niektoré médiá. Chcem klásť však dôraz na viaczdrojové financovanie a moderné fungovanie. Stále platí zákon, že ak je príspevková organizácia v strate, tak ministerstvo ako zriaďovateľ musí spraviť konkrétne úkony. Dá sa to riešiť rôznymi spôsobmi. Najvypuklejšie to vidieť v TASR, ktorá je dlhodobo v strate a jej situáciu musíme riešiť už v tomto roku. Mienim ísť od príspevkových organizácií k neziskovým. Do konca roka chcem pripraviť niekoľko pilotných organizácií, napríklad Smolenický zámok, kde otestujeme tento prechod v budúcom roku. Ak sa to oplatí, budeme to môcť organizovať vo väčšom meradle.
Dokážete však pripraviť do konca roka nový zákon, ktorý by mohol riešiť hospodárenie TASR?
- Taký optimista nie som. V rámci zákona však do konca roka nájdeme určité mechanizmy, aby sme s tým niečo spravili. Dnes im dávame peniaze, ktoré by mohli byť adresnejšie - napríklad na tie oblasti, ktoré sú pre Slovensko potrebné. Napríklad ako regionálne spravodajstvo. Na tie oblasti, ktoré sa dajú lepšie komerčne využiť, by sme už nemuseli dávať toľko peňazí. To sú však tiež len úvahy.
Problémy majú aj verejnoprávne inštitúcie ako STV a SRo. Najmä rozhlas má dlhodobo ekonomické problémy, pričom svorne sa odvolávajú na neefektívny výber koncesionárskych poplatkov. Čo s tým?
- Pripravujeme zmeny, ale dnes ešte nechcem otvárať všetky témy. Nie všade máme jasné východiská.
Začína sa diskutovať o objeme reklamy vo verejnoprávnych médiách. Kde existuje východisko?
- Na tom sa už asi nestihneme dohodnúť. Nechcem teda míňať energiu tam, kde dopredu viem, že dohoda je veľmi ťažká.
Máte záujem o oživenie domácej filmovej tvorby. Čo chcete ale robiť s projektom filmu Jánošík, do ktorého už štát nalial milióny korún a stále nie je ukončený?
- Takýchto projektov sa budem snažiť vyvarovať. Neradi by sme to opakovali. V súvislosti s týmto filmom sa rokuje o vstupe investora. Ešte stále je šanca, aby to dobre dopadlo. So štátnymi peniazmi už do tohto projektu určite nepôjdeme.
Vaša materská strana ANO viackrát otvorila otázku prehľadného financovania cirkví. Táto oblasť pritom priamo spadá pod rezort kultúry...
- Dnes neexistuje systém, na základe ktorého by sme zistili, ktorá cirkev by mala mať koľko prostriedkov. Existuje tu historická prax, že o koľko požiadajú, toľko asi dostanú. Túto oblasť analyzujeme a neskôr prijmeme ďalšie opatrenia.

01 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavebné sporenie pre občanov od 1. januára 2003 02 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kritický stav ekonomiky Izraela 03 - Modified: 2003-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kalifornia kritizuje Bushovu hospodársku politiku
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 20:11