StoryEditor

Vymenil Putin osud turkménskych Rusov za plyn?

01.07.2003, 00:00

Ruské rodiny v turkménskom Ašchabade vyhadzujú na ulicu. Koncom júna totiž vypršal termín, do ktorého sa mali ruskí občania žijúci v postsovietskej republike rozhodnúť pre jedno občianstvo. Tajné služby diktátora Saparmurata Nijazova teraz podľa správ ruských médií konfiškujú byty obyvateľom, ktorí sa nevzdali ruského občianstva.
Dohody o zrušení dvojitého občianstva bola daň, ktorú musela Moskva zaplatiť za aprílovú lukratívnu zmluvu o dodávkach plynu. "Ašchabad Rusko zachránil od deficitu plynu," zhodnotil jej dôležitosť ekonomický denník Vedomosti. V nasledujúcich 25 rokoch by mal Gazprom kúpiť približne 2 trilióny kubických metrov plynu. Počas prvých rokov 1 000 kubických metrov po 44 dolárov, pričom polovicu sumy zaplatí Moskva vo forme technických zariadení. Gazprom dodáva plyn do Európy za dvojnásobné ceny -- 85 -- 90 dolárov.
"Kúpil plyn od Baše -- predal Rusov za groše," skandovali cez víkend priaznivci pravicového Zväzu prvých síl v uliciach Moskvy. Putinova administratíva dostala asi 100-tisíc svojich krajanov do nezávideniahodnej situácie. Ruské médiá sa neboja naznačiť, že ich nechala napospas turkménskemu diktátorovi a zapredala ich. Stať sa Turkménom pre Rusa znamená, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou už nikdy nedostane za hranice krajiny, v ktorej neohrozene vládne Turkmenbaši (otec všetkých Turkménov). Bez povolenia výboru národnej bezpečnosti, za ktoré sa platí 100 dolárov, nikto krajinu neopustí. "Moskva urobila chybu," myslí si predstaviteľ výboru pre záležitosti SNŠ Štátnej dumy Igrunov. Analytici sa zhodli na tom, že Nijazov chce vytvoriť v Turkménsku uzatvorený priestor, v ktorom bude mať voľnú ruku pri prenasledovaní nepohodlných ľudí. Podľa neho však mnohí utekajú pred trestom do Ruska, a tak unikajú spravodlivosti. "Putin mi sám hovorí: Sapar Atejevič, u nás si kupujú pasy. Za peniaze dostanú všetko, čo len chcú," prostoreko odôvodňoval svoje rozhodnutie bývalý prvý tajomník Komunistickej strany Turkménska, prvý a jediný prezident Turkménska.
Novembrový pokus o atentát bol pre neho vítanou príležitosťou na tvrdé represie. Doteraz boli odsúdené desiatky ľudí. Figuruje medzi nimi aj bývalý riaditeľ centrálnej banky Chudajberdy Orazov, ktorí dostal ruské občianstvo a ukrýva sa za hranicami krajiny. Práve jeho hlava mala byť cenou za podpísanie zmluvy, informoval v predvečer aprílovej schôdzky denník Nezavisimaja gazeta. "Kým bude Rusko podporovať Turkmenbašiho, bude jeho režim v bezpečí," skonštatoval Orazov pre internetový denník Gazeta, ktorému sa podarilo získať s ním rozhovor. "Jediný spôsob, ako otriasť turkménskym režimom, je nekupovať od neho plyn," hovorí Igrunov. Turkménsky plyn je však pre Moskvu príliš lákavý a okrem toho je tu ešte množstvo nedoriešených otázok v oblasti Kaspického mora. Preto sú reakcie Kremľa zatiaľ veľmi zdržanlivé. Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Alexander Jakovenko vyhlásil, že "ruská strana nemá žiadne potvrdené informácie o konfiškáciách bytov".
Niektoré médiá sa odvážili ísť aj ďalej. "Prečo si všímať len útrapy ruského obyvateľstva Turkménska, keď režim potláča aj práva turkménskeho národa," napísala Nezavisimaja gazeta. "Potrebujeme podporu svetového spoločenstva a Rady bezpečnosti OSN. Do júna 2003 sme nemali svojho Saddáma. Teraz sa objavil," uviedli ešte radikálnejšie Izvestija.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:15