StoryEditor

Pápež španielskym mladým: Lásku, nie nenávisť

05.05.2003, 00:00

Približne milión ľudí včera zaplnilo centrum Madridu, aby si vypočuli hlavu rímskokatolíckej cirkvi, ako svätorečí päť Španielov. Ján Pavol II. zároveň vyzval španielsky národ, aby zostal verný svojim katolíckym koreňom. Vyvrcholením pápežovej 36-hodinovej návštevy Madridu (celkovo 99. zahraničnej cesty) bol okamih, keď vyše 82-ročný pápež na Kolumbovom námestí vyhlásil za svätých piatich španielskych rodákov vrátane otca Pedra Povedu zavraždeného protináboženskými oddielmi republikánov počas občianskej vojny z rokov 1936 -- 1939, ďalej kanonizoval jezuitu a tri mníšky.
Pápež vyzeral v lepšom zdravotnom stave než v poslednom čase. Ján Pavol II. trpí Parkinsonovou chorobou a artritídou. Na omši sa zúčastnil aj španielsky kráľ Juan Carlos zo starobylého šľachtického rodu Bourbonovcov a predseda vlády José María Aznar. Na bezpečnosť dozeralo 5 000 policajtov a 10 000 dobrovoľníkov.
"Je to ako znovuzrodenie, keď vidím všetkých tých mladých ľudí, ako im pápež dáva silu, cítim veľký kresťanský duch po celom tele," hovorí 17-ročný Salvádor z Katalánska. Nadšenie neskrývala ani 62-ročná matka piatich detí Encarnación Diézová: "Je to najkrajšia chvíľa v mojom živote. Pápež je svätec, veľmi ho milujem."
Tón včerajšej slávnostnej omše bol pritom oveľa tichší a formálnejší ako sobotné stretnutie pápeža s mladými Španielmi, ktorého až 600 000 tínedžerov privítalo ako pop star. Keď davy začali skandovať: "Ján Pavol, každý ťa miluje," pápež odpovedal: "To môže byť pravdou v Španielsku!", a dodal: "Som mladá osoba vo veku 83 rokov", čo vyvolalo hlasný smiech a potlesk. Starnúci líder na stretnutí vyzval mládež na celom svete, aby pracovali a vystupovali proti špirále násilia, vojny a terorizmu, ktoré podľa neho sejú nenávisť a smrť. Varoval ich tiež pred hrozbou "rozhnevaného nacionalizmu, rasizmu a intolerancie", čím očividne narážal aj na ozbrojený boj baskických separatistov. "Vašou odpoveďou na slepé násilie a nehumánnu nenávisť by mala byť fascinujúca sila lásky," zdôraznil pred masami mladých ľudí, ktoré ho takmer po každej vete prerušili burácajúcim potleskom a skandovaním hesiel. Išlo už o druhý pápežov španielsky apel na medzinárodný mier, prvý urobil hneď po príchode počas príhovoru na madridskom letisku, kde vyhlásil, že sa modlí za to, aby svet konečne uzrel trvácny mier.
Noví španielski svätí
Pedro Poveda -- obeť zákerného útoku v roku 1936 v prvých dňoch občianskej vojny
Ángela de la Cruz -- v roku 1875 založila Inštitút sestier spoločenstva kríža, známa ako Matka chudobných
Genoveva Torres -- zakladateľka Kongregácie služobníc najsvätejšieho srdca Ježišovho, známa ako Anjel opustených
Maravillas de Jesús -- zakladateľka Rádu bosých karmelitánok
José María Rubio -- medzi ľudom obľúbený jezuitský kňaz

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 02:17