Reuters
StoryEditor

"To nie je možné tolerovať." Pri oslobodzovaní Mósulu malo zahynúť vyše 3000 civilistov

25.03.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Nemenovaný predstaviteľ úradu civilnej ochrany v Mósule v piatok informoval, že zahynulo už viac než 3000 civilistov.

Predseda irackého parlamentu Salím Džabúrí vyjadril dnes znepokojenie nad správou, podľa ktorej zahynuli pri najnovšej ofenzíve proti militantom Islamského štátu (IS) v meste Mósul aj stovky civilistov. Iracké bezpečnostné zložky vyzval, aby urýchlene poskytli zákonodarnému zboru informácie o údajnom zabíjaní.

"To, čo sa deje, je veľmi nebezpečné a nie je to možné tolerovať," uviedol Džabúrí vo svojom vyhlásení.

Nemenovaný predstaviteľ úradu civilnej ochrany v Mósule v piatok informoval agentúru DPA, že tu zahynulo už viac než 3000 civilistov odvtedy, ako iracké vládne sily podporované USA 19. februára začali novú ofenzívu s cieľom oslobodiť západnú časť mesta spod okupácie IS. Dodal, že odhadom asi 2070 tiel zostáva pod troskami zničených budov.

V celkovom počte sú podľa zdroja DPA zarátaní aj civilisti usmrtení pri náletoch, ktoré sily Iraku a vojenskej koalície pod vedením USA podnikli za posledné tri dni v mósulskom Starom meste.

Bojová operácia v štvrtiach Mósulu na západnom brehu rieky Tigris je zložitá vzhľadom na tamojšiu vysokú hustotu obyvateľstva a úzke, preplnené ulice. Postup irackých vládnych síl v posledných týždňoch spomaľovali protiútoky IS, ale aj skutočnosť, že v danej časti mesta uviazli desaťtisíce civilistov.

USA prešetrujú konkrétny incident

Armáda Spojených štátov prešetruje okolnosti náletu, ktorý lietadlá medzinárodnej koalície vykonali 17. marca na iracký Mósul a pri ktorom údajne zahynuli desiatky civilistov. O bombardovanie podľa nej požiadal sám Irak, informovala dnes agentúra Reuters. Pri dvoch náletoch na západnú časť Mósulu zahynulo tento mesiac podľa rôznych zdrojov až 200 civilistov. Koaličné sily pod vedením USA tieto správy preverujú.

Koaličné lietadlá podporujú operáciu irackej armády, ktorej cieľom je oslobodiť Mósul z rúk teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Bitka o západný Mósul vyhnala z domovov cez 200-tisíc obyvateľov, uviedlo dnes iracké ministerstvo pre presídlené a migráciu.

"Počet ľudí, ktorí utiekli zo zón na pravom (západnom) brehu (rieky Tigris), dosiahol 201 275," citovala z ministerského vyhlásenia agentúra AFP.

Podľa miestnych až 200 mŕtvych

V západnej časti Mósulu je vo štvrtiach ovládaných radikálmi z IS ešte asi 600-tisíc civilistov, uviedol vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Podľa jeho odhadov dobyli iracké jednotky z rúk IS zatiaľ asi 40 percent západného Mósulu, východnú časť mesta oslobodili už v januári.

Obyvatelia Mósulu novinárom agentúry AP oznámili, že pri dvoch náletoch, ktoré tento mesiac zasiahli domy vo štvrti Al-Džadída na západe Mósulu, prišlo o život mnoho ľudí.

"Vnútri bolo viac ako 137 ľudí. Ukrývala sa tam, keď utiekli pred strelami, ktoré ničili túto štvrť," vyhlásil o jednom bloku domov jeden z miestnych obyvateľov Ahmad Ahmad.

Jeden z náletov zasiahol obytnú zónu 13. marca a o štyri dni neskôr prišiel druhý letecký úder. Spravodajský portál BBC uviedol, že civilných obetí bolo podľa miestnych obyvateľov 200.

Reportér agentúry AP videl najmenej 50 tiel, ktoré boli vynesená z trosiek budov. V piatok ich zo sutín vyťahovali členovia tímu irackých záchranárov, ktorí sa údajne na miesto predtým nedostali kvôli prudkým bojom v oblasti.

Preveruje sa dôveryhodnosť

Koalícia "začala oficiálne preverovať dôveryhodnosť tvrdenia o civilných obetiach", uviedli koaličné sily vo vyhlásení. Koalícia dodala, že v oblasti "bežne vykonáva letecké údery proti Islamskému štátu" a že sa pri plánovaní a vykonávaní náletov maximálne snažia znížiť riziko pre civilistov.

Denník The New York Times citoval nemenovaných amerických vojenských činiteľov, podľa ktorých koalícia prešetruje útok z obdobia medzi 17. a 23. marcom. Armáda USA dnes oznámila, že preveruje úder zo 17. marca.

Mósul je druhým najväčším mestom Iraku. Bojovníci IS ho ovládli v júni 2014, kedy z tamojšej Veľkej mešity jeho vodca abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územiach Iraku a Sýrie kalifát. Vládna ofenzíva za znovudobytie Mósulu, ktorý je teraz posledno významnou baštou IS v Iraku, začala v polovici minulého októbra.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 08:36