StoryEditor

Diskusia o Arafatovom pohrebe

09.11.2004, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Palestínsky prezident je nažive, jeho srdce, pľúca a mozog stále fungujú. Celkový zdravotný stav Jásira Arafata je však kritický. Na tlačovej konferencii v Paríži to včera večer vyhlásil palestínsky minister zahraničných vecí Nabíl Šaás, ktorý predtým navštívil ťažko chorého prezidenta vo vojenskej nemocnici Percy, kde Arafata previezli pred 13 dňami. "Palestínsky prezident netrpí zhubným nádorom, nemá rakovinu a lekári vylúčili aj hypotézu otrávenia. V súvislosti so zdravotným stavom 75-ročného prezidenta neprichádza do úvahy žiadna forma eutanázie," povedal popredný palestínsky politik. Podľa Šaása k rapídnemu zhoršeniu zdravotného stavu Arafata v rozhodujúcej miere prispel jeho dlhý nútený pobyt v priestoroch Izraelčanmi obliehaného prezidentského sídla v predjordánskom Ramalláhu. "V prípade úmrtia Jásira Arafata bude funkciu prezidenta dočasne vykonávať predseda palestínskeho parlamentu Rauhí Fattúh," zdôraznil Nabíl Šaás.
Vôbec po prvýkrát včera palestínski predstavitelia diskutovali o Arafatovom pohrebe. Podľa jeho tajomníka Tájiba Rahíma má byť pochovaný v Ramalláhu. Až nastane čas, Arafata pochovajú v jeho hlavnom stane Mukata v Ramalláhu, kde strávil posledné tri roky života zablokovaný izraelskými vojakmi, poznamenal. To podľa pozorovateľov naznačovalo, že umierajúci predák bude pravdepodobne skoro odpojený od prístrojov, ktoré udržiavajú jeho životné funkcie. Tri palestínske zdroje blízke Arafatovi včera oznámili, že prezident zomrel. Vedenie vojenskej nemocnice Percy neďaleko Paríža však túto informáciu poprelo. Podľa izraelského denníka Haarec by Palestínčania zrejme chceli z časti Mukaty vytvoriť mauzóleum. Izraelské úrady však počítajú s tým, že Arafat bude pochovaný v pásme Gazy.
O Arafatov zdravotný stav sa včera v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom zaujímal aj prezident USA George W. Bush, informoval Elyzejský palác.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 03:34