Barack ObamaReuters
StoryEditor

Z Obamu bude po odchode z úradu rentier

Barack Obama počíta posledné dni vo funkcii prezidenta Spojených štátov. Vo Washingtone sa už začína špekulovať, kam svoje snaženie obráti po odchode z Bieleho domu. Podľa viacerých zdrojov bude naďalej aktívny vo vnútri Demokratickej strany. O živobytie však má postarané – ako bývalý prezident bude doživotne dostávať vysokú rentu.

Obama začal na verejnosti o svojej budúcnosti otvorene hovoriť po novembrových voľbách, v ktorých prekvapivo zvíťazil republikán Donald Trump. Na svojej záverečnej tlačovej konferencii povedal, že aj s rodinou zostane vo Washingtone D.C., kým nedoštuduje jeho najmladšia dcéra Sasha, píše server Billboard. Je prvým prezidentom od Woodrowa Wilsona, ktorý zostane v blízkosti Bieleho domu.

Budúci vodcovia
Obama je podľa svojich slov ochotný pomôcť s personálnou obmenou Demokratickej strany. „Mojou prioritou je vychovať novú generáciu vodcov. Vidím ich v Amerike, aj v celom svete. Dvadsať a tridsaťroční, ktorí sú talentovaní a plní ideálov,“ povedal. Otázkou podľa neho je, ako týchto ľudí prepojiť. „Chcem využiť svoje možnosti, aby som pomohol rozvoju týchto talentov,“ dodal.

V mnohých ohľadoch koniec prezidentskej kariéry Obamu oslobodí. „Byť bývalým prezidentom znamená prísť o veľa povinností, ale stále človeku zostane prestíž,“ tvrdí Mark Updegrove, riaditeľ Knižnice Lyndona B. Johnsona. Dodáva, že Obama nebude musieť reagovať na všetko, čo mu pristane na stole a bude sa môcť sústrediť výhradne na témy, ktoré ho zaujímajú.

Obama sa navyše nemusí hľadaním novej práce príliš stresovať. Byť bývalým prezidentom je totiž povolanie samo osebe, a to aj po stránke finančnej. Na základe zákona z roku 1958 dostane doživotne rovnaký honorár, aký poberajú najvyšší vládni pracovníci. Aktuálne je to v prepočte 190-tisíc eur plus výdavky na lekára. K dispozícii bude mať aj ochranku a kanceláriu asistentov. Všetko bude hradené zo štátnej kasy, pripomína server USA Today.

Knihy a prednášky

Po vzore svojich predchodcov si iste prilepší ako spisovateľ. Už počas svojho pôsobenia v Bielom dome zarobil trojicou publikácií, za ktoré inkasoval približne miliónov eur. S vydavateľstvom Random House má podpísaný kontrakt na bližšie nešpecifikovanú knihu. Zrejme ide o jeho autorizovanú biografiu.

Samostatnou kapitolou je príjem z verejných vystúpení. Výnosný biznis si z tohto odvetvia urobil Bill Clinton aj jeho manželka Hillary, ktorá sa o Biely dom neúspešne uchádzala v minuloročných voľbách. Obaja si za jednu prednášku účtujú státisíce eur. Podobných vystúpení absolvujú ročne desiatky. Za posledných 15 rokov si takto zarobili takmer 150 miliónov eur.

Nebol by to však Obama, keby o svojej budúcnosti v jednom z rozhovorov z júna minulého roka nezavtipkoval. Nevylúčil, že by mohol nastúpiť do obyčajného zamestnania. „Asi tak o sedem mesiacov budem na trhu práce. Pravdepodobne sa pridám na LinkedIn a uvidím, čo z toho bude,“ pobavil poslucháčov na jednom z podnikateľských samitov. LinkedIn je internetová služba, kam môžu záujemcovia o prácu umiestniť svoje predošlé pracovné skúsenosti.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:02