Donald Trump, Vladimír PutinTASR
StoryEditor

Päť sfér, kde bude mať Donald Trump vplyv ako nový prezident

09.11.2016, 23:00
Podľa politológov je nutné počkať si na jeho reálne kroky, je totiž nevyspytateľný.

Je dobojované a jasné, že Baracka Obamu nahradí v Bielom dome magnát Donald Trump. Viacero politológov sa pre jeho ostré vyjadrenia v zahraničnej politike na neho díva skepticky. Dá sa však predpokladať, že zvolený republikán prekreslí geopolitickú mapu, najmä čo sa týka vzťahu k ďalším svetovým mocnostiam.


HN Vám prinášajú prehľad sfér, na ktoré bude mať Donald Trump ako prezident vplyv.

1. Vzťahy s Ruskom
Vývoj vzťahov Ruska a Spojených štátov bude azda tým najsledovanejším aspektom zahraničnej politiky Bieleho domu po Trumpovom nástupe. Obaja lídri veľmocí sa netaja vzájomnými sympatiami a špekuluje sa, že prvá zahraničná cesta novopečeného prezidenta USA povedie práve do Moskvy. Víťazstvo Trumpa už uvítal aj sám Vladimir Putin, keď povedal, že verí vo vyriešenie súčasnej krízy vzájomných vzťahov oboch krajín. „Rusko malo napätý vzťah s Obamom. Príchodom Trumpa sa to môže zmeniť. Rusko sa môže nádejať, že nový prezident sa bude zasadzovať za zrušenie sankcií uvalených zo strany USA na Rusko,“ domnieva sa bezpečnostný analytik Ivo Samson. Moskva sa podľa neho bude tiež snažiť o dobré vzťahy s Trumpom. „Ak by sa vzťahy zlepšili, Trump sa môže tváriť ako mierotvorca a využiť to vo svoj prospech,“ dodáva Samson.

2. Boj proti terorizmu
Trump Obamovi vyčíta, že nedokázal proti terorizmu bojovať, a dokonca ho obviňoval z toho, že napríklad Islamský štát a jeho vznik podporoval. V rámci kampane však tiež spomenul aj to, že mieni proti terorizmu aktívne bojovať, keď sa do Bieleho domu dostane. A rád by do toho zapojil aj americké pozemné vojská. Jeho predchodca Barack Obama šiel skôr cestou nezapájania vojakov do konfliktu a využíval lietadlá a drony. „Aby sme Islamský štát porazili, musíme si vytvoriť spojencov. Napríklad Egypt či Izrael. Pri spoločnom úsilí v boji proti terorizmu však nesmieme vynechať Rusko,“ povedal pred voľbami Trump.

3. Vzťah k Európskej únii
Trump nielen počas predvolebnej kampane, ale ani pred ňou neskrýval svoj skepticizmus k Európskej únii ako inštitúcii. Keď sa po brexite vyjadroval vo Veľkej Británii na adresu Bruselu, uviedol, že by ho neprekvapilo, keby sa Únia ako celok rozpadla. Varoval Škótsko, aby zostalo radšej s Anglickom, pretože po brexite sa z Únie vraj poberú aj ďalšie krajiny.

Podľa politológa Kryštofa Kruliša sa vzťah Washingtonu a Bruselu môže po januári 2017 vybrať dvoma smermi. „Trump sa buď prispôsobí línii svojich predchodcov a bude s Úniou udržiavať dobré vzťahy. Alebo bude udržiavať dobré vzťahy len s veľkými krajinami Únie ako Nemecko či Francúzsko, a Úniu ako takú bude prehliadať,“ tvrdí Kruliš. Na takýto prístup by doplatili najmä menšie krajiny na Balkáne, ale aj napríklad Česká republika či Slovensko.

4. Vzťah k Severoatlantickej aliancii
Novozvolený prezident už počas kampane avizoval, že nedôveruje Severoatlantickej aliancii. Podľa Trumpa sa Spojené štáty až priveľmi viažu k tejto inštitúcii, čo je podľa neho na škodu. Uviedol, že ak by došlo k napadnutiu členských krajín NATO na východe Európy, neponáhľal by sa im na pomoc. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona si treba počkať, ako bude Trump vo vzťahu k NATO reagovať do budúcnosti, keď bude v úrade. Podľa Samsona Trump alianciu dokonale využil pre svoju kampaň. „Väčšina Američanov vôbec nevie, čo je NATO. Treba počkať, akými odbornými poradcami sa Trump v otázke Severoatlantickej aliancie obklopí, a či sa ich radami nechá viesť. V niektorých ohľadoch je totiž nečitateľný a pôsobí skôr ako typ, ktorý veci riadi sám a nepotrebuje na to iných,“ dodáva Samson.

5. Vzťah k Slovensku
Podľa politológov nemožno očakávať, že by nový prezident akýmkoľvek spôsobom zmenil postavenie Slovenska voči Spojeným štátom a naopak. Ani v minulosti sme totiž s Washingtonom nebudovali natoľko vrúcne vzťahy, aby sme sa mali obávať toho, že sa nástupom Trumpa pokazia. „S určitosťou sa dá povedať, že budeme ako malá 5,5 miliónová krajina so slabou ekonomikou na chvoste záujmu Washingtonu, tak ako tomu bolo aj doposiaľ,“ tvrdí politológ Ján Baránek. Podľa jeho názoru sa o Slovensko bude skôr zaujímať Rusko, než Spojené štáty.

Reakcie svetových lídrov
Angela Merkelová, nemecká kancelárka
Ten, koho si americký ľud zvolí za prezidenta v slobodných a spravodlivých volieb, má veľký vplyv ďaleko za hranicami USA. Nemecko a Amerika sú viazané rovnakými hodnotami – demokraciou, slobodou, rešpektom k právu a dôstojnosti ľudskej bytosti, a to bez ohľadu na pôvod, farbu pleti, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické postavenie. Na základe týchto hodnôt ponúkam budúcemu prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi úzku spoluprácu.

François Hollande, prezident Francúzska
Trumpovo víťazstvo otvára obdobie neistoty, ktorému je potrebné čeliť jasne a zrozumiteľne. Niektoré postoje Donalda Trumpa počas kampane musia byť konfrontované s hodnotami a záujmami zdieľanými so Spojenými štátmi. V stávke je mier, boj proti terorizmu, i situácia na Strednom východe. Ide o ekonomické vzťahy a zachovanie našej planéty.

Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie
Počuli sme slogany Trumpovej kampane, keď bol ešte kandidátom, ktoré boli zamerané na obnovenie vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Sme si vedomí toho, že to nebude ľahká cesta vzhľadom na súčasný stav. Niekoľkokrát som už povedal, že to nie je naša vina, že rusko-americké vzťahy sú také zlé. Ale Rusko chce a je pripravené na ich plnohodnotnú obnovu. Chápeme, že to bude ťažké, ale sme pripravení hrať svoju úlohu a robiť všetko pre stabilizáciu a trvalo udržateľný rozvoj na tejto úrovni. To poslúži záujmom oboch národov a bude mať pozitívny vplyv na globálnu bezpečnosť vo svete vzhľadom na osobitnú zodpovednosť Ruska a USA.

Garry Kasparov, politický oponent Vladimira Putina
Zima je tu.

Si Ťin-pching, prezident Číny
Kladiem veľký dôraz na vzťah medzi Čínou a USA, a teším sa na spoluprácu s Trumpom založenú na dodržiavaní týchto zásad – bez konfliktov, bez konfrontácií, so vzájomným rešpektom a win-win situáciami.

Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky
Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 02 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 05 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:56