StoryEditor

Prázdna newyorská pokladnica

24.06.2003, 00:00

Newyorskí bezdomovci sú opäť tu. Celé húfy ich ráno čo ráno stoja na uliciach s vedrom vody a gumovým stieračom v ruke a usilujú sa zarobiť si pár centov umývaním skiel na autách. Kto ich odmietne, tomu sa ujdú nadávky. Newyorskí šoféri ich nemajú radi. Práve preto sa u nich veľkej úcte tešil bývalý starosta Rudy Giuliani -- vo voľbách sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa mesto pouličných povaľačov zbavilo a sľub aj dodržal. Za nového starostu Michaela Bloomberga sú však starí známi znovu na scéne.
Nejeden Newyorčan zo všetkého zlého v meste viní starostu -- územčistého miliardára s ľadovým pohľadom. A tak je Bloomberg zodpovedný za prepúšťanie i zvyšovanie daní, za brutálne policajné akcie i čoraz viac žobrákov na chodníkoch.
Mnohé problémy tejto osemmiliónovej metropoly však so starostom nesúvisia. Príčiny treba hľadať skôr v pretrvávajúcej hospodárskej kríze, ktorá dopadá i na finančné centrum sveta. Pred rokom a pol začínal Bloomberg svoju volebnú kampaň jasným heslom -- New York potrebuje manažéra. V skutočnosti mu však v časoch krízy ani takáto schopnosť veľmi nepomáha. Mesto je zadlžené, len v tomto roku má deficit dosiahnuť úctyhodných 3,8 miliardy dolárov a aby starosta túto dieru v rozpočte niečím pokryl, zvyšuje dane.
Pravda, na Manhattane beží zdanlivo všetko po starom. Ligotavé výklady na Piatej avenue lesk nestratili a ani o stavbu nových mrakodrapov nie je núdza. Zato v Brooklyne nie je na uliciach výnimkou ani polmetrová jama v asfalte. Pretože správa mesta nemá prostriedky, ktorýsi jej iniciatívny zamestnanec vložil do diery aspoň kôš na odpadky, aby tak motoristov varoval. "Starostovi je to jedno," šomre si predavač v blízkom novinovom stánku.
Ale Bloomberg nemá šťastie ani tam, kde si ako bývalý burzový maklér sľuboval najväčšie úspechy. Vehementne sa postavil proti plánu niektorých významných finančných inštitúcií opustiť svoje sídla s luxusnou adresou Wall Street a, naopak, vydal milióny, aby spoločnosti ako Merill Lynch, American Express alebo Bank of New York zostali v južnom cípe Manhattanu. Agentúre Goldman Sachs však v odchode nezabránil -- dnes sa jej obrovský administratívny komplex týči už v susednom štáte New Jersey. Pritom banky vytvárajú až 15 percent všetkých pracovných príležitostí v meste.
"Bloomberg sa stal starostom v zlom momente," hovorí Allistair Peters. Ešte pred rokmi slušne zarábal ako mediálny bankový expert. Dnes je bez práce. Zo svojho osudu však miliardára na najvyššom komunálnom poste neviní. "To, či koná správne, sa ukáže až o niekoľko rokov," hovorí. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 02:01