StoryEditor

Izrael zvažoval zabitie Arafata

24.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Náčelník izraelského generálneho štábu Moše Jaalon prvýkrát priznal, že Izrael zvažoval zabitie palestínskeho vodcu Jásira Arafata. Informovali o tom izraelské médiá. "Pravdou je, že viackrát sa diskutovalo o tom, či by bolo potrebné zabiť Arafata. Myšlienku sme odmietli po zhodnotení dôvodov za a proti. Ale bolo by múdre z času na čas preskúmať opodstatnenosť našich záverov," vyhlásil Jaalon v nedeľu na rokovaní Izraelskej priemyselnej komory v Beršebe.
Izrael považuje Arafata za "irelevantného" a odmieta s ním rokovať, pretože ho podozrieva z podpory a financovania terorizmu. Izraelskí vojaci zničili jeho sídlo a letisko v pásme Gazy a od decembra 2001 ho blokujú v jeho hlavnom stane v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu. Arafat môže Ramalláh opustiť, ale nemá zaručené právo na návrat. Izraelskí predstavitelia súčasne zvažovali aj jeho vypovedanie do exilu. Napokon však od tohto kroku upustili, pretože by z neho podľa ich názoru mohol najvyšší palestínsky predstaviteľ ťažiť politický kapitál.
Arafat včera v Ramalláhu obvinil Izrael, že chce vyvolať eskaláciu násilia na Blízkom východe, aby tak torpédoval medzinárodný mierový plán. Pri príležitosti stretnutia s odchádzajúcim generálnym konzulom Veľkej Británie Jeffreym Adamom, Arafat pred novinármi vyhlásil, že Izrael zabitím štyroch Palestínčanov v Beit Chanúne v pásme Gazy chce vyvolať zintenzívnenie útokov a potopiť cestovnú mapu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 03:39