StoryEditor

Aké sú ďalšie plány neokonzervatívcov?

27.05.2003, 00:00
Ako sa hovorí, po 11. septembri 2001 sa svet zmenil. V prvom rade však teroristické útoky na New York a Washington zmenili amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho zahraničnú politiku. Na jej tvorbu majú dva roky rozhodujúci vplyv tzv. neokonzervatívci
  • Teherán sa snaží neprovokovať
  • Ako sa hovorí, po 11. septembri 2001 sa svet zmenil. V prvom rade však teroristické útoky na New York a Washington zmenili amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho zahraničnú politiku. Na jej tvorbu majú dva roky rozhodujúci vplyv tzv. neokonzervatívci - zopár ideológov, ktorí sú presvedčení o tom, že najlepšie hodnoty na svete sú tie americké a treba ich sprostredkovať ostatným národom. Hoci aj použitím sily. Kto sú neokonzervatívci? V 70. rokoch to boli prívrženci a členovia Demokratickej strany, ktorí jej vyčítali "mäkkosť" voči Sovietskemu zväzu, väčšina z nich prešla do tábora republikánov. Na rozdiel od "bežných" konzervatívcov sú presvedčení, že USA musia brániť svoje hodnoty kdekoľvek na svete. Ich vízia svetového poriadku je jasná.
    "Svet nemá na výber. Buď budeme vodcami my, alebo zavládne chaos. Na výber nie je medzi americkou hegemóniou a najlepším multilaterálnym svetom riadiacim sa normami, zákonmi a medzinárodnými vyjednávaniami. Výber je len medzi nami a svetom veľmi nebezpečným. Status quo nie je udržateľné. Treba, aby Amerika zasahovala, inak sa situácia na planéte veľmi rýchlo zhorší," povedal Bill Kristol, riaditeľ časopisu Weekly Standard, hlásnej trúby neokonzervativizmu, pre francúzsky týždenník Nouvel Observateur. Neokonzervatívci stoja za americkou intervenciou v Iraku. Ihneď po 11. septembri 2001 radili Bushovej administratíve, na ktorú majú prepojenie najmä vďaka ministerstvu obrany, že treba zvrhnúť Saddáma Husajna. Afganistan a Al-Kajdá neboli pre nich prioritou. Teraz, po dobytí Iraku, sa podľa nich americká "civilizačná" misia na Strednom východe iba začína. Na rade by mali byť Irán, Sýria i Saudská Arábia. Najľahším kúskom je práve Irán. Michael Ledeen z American Enterprise Institute má plán: "Najprv treba masívne pomôcť organizáciám študentov, profesorov, robotníkov, ako sme to robili vo východnej Európe v čase studenej vojny. Bude treba zablokovať iránsku ekonomiku: stačí zastaviť rafinérie a textilné továrne, dva sektory, ktoré ako jediné v krajine fungujú. Potom treba dostať do ulíc milióny ľudí a režim islamských mullov padne." Neokonzervatívci sú presvedčení, že keď USA nezaútočia na Irán a Saudskú Arábiu, zaútočia oni na Ameriku. Podľa aktuálneho vývoja udalostí sa zdá, že americká administratíva počúva veľmi pozorne našepkávanie neokonzervatívnych ideológov. Aj pokiaľ ide o postoj k Európe. Neokonzervatívci nemajú záujem o to, aby popri USA existovala ešte nejaká iná mocnosť. Bola by totiž prekážkou "blahodarnej" americkej hegemónii.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    29. apríl 2024 20:45