StoryEditor

Rusko a USA si v Sýrii rozdelili ciele

22.10.2015, 00:00
Moskva a Washington sú v prípade núdze ochotné spolupracovať

Náhodné vzdušné strety amerického a ruského letectva nad Sýriou sú minulosťou. Moskva a Pentagón pristúpili k dohode na koordinovaní svojich operácií v krajine. Obe veľmoci tak budú navzájom zdieľať informácie o svojich leteckých útokoch. „Dohoda má zabezpečiť, aby sa americké a ruské lietadlá k sebe viac nepribližovali a udržiavali bezpečnú vzdialenosť,“ povedal americkým médiám hovorca Pentagónu Peter Cook. O akú vzdialenosť má ísť, však nešpecifikoval. Dohoda de facto znamená, že obe veľmoci si pri útokoch na pozície islamistov určia vlastné pozemné ciele. Nebudú podnikať letecké útoky v oblasti, kde operujú jednotky druhej armády. V krajnom prípade by si jednotky mali aj pomôcť.

Vyhýbanie sa konfliktom

Rusko odštartovalo útoky len 30. septembra tohto roka. No za necelých pár týždňov sa ich vzdušné sily už viackrát nad Sýriou stretli s americkými strojmi. Nová dohoda má tomu zabrániť. „Dokument obsahuje pravidlá týkajúce sa vzájomnej regulácie operácií lietadiel, aj tých bezpilotných. Súčasťou dohody je aj nonstop telefonická linka, slúžiaca na koordináciu akcií,“ uviedol vo svojom stanovisku námestník ruského ministerstva obrany Anatolij Antonov. Doplnil, že v prípade núdze by si jednotlivé armády vedeli pomôcť. Odmietol však spresniť akékoľvek detaily. Tie na žiadosť Moskvy nezverejnil ani Pentagón. Aj Rusko, aj Spojené štáty priznali, že telefonická linka bude slúžiť len na koordináciu útokov, určite nie na výmenu a zdieľanie spravodajských informácií. Obe strany vzájomnú dohodu, ktorá sa rodila viac ako tri týždne, uvítali.

Sýrsky prezident Baššár Asad (vľavo) opustil po štyroch rokoch krajinu a stretol sa s Vladimirom Putinom.

Spoločné akcie v nedohľadne

Podľa politológov sa podobná dohoda dala očakávať. „Útoky vzdušných síl budú, samozrejme, efektívnejšie, ak ich Rusko a USA budú vzájomne koordinovať,“ tvrdí pre HN Václav Lídl, politológ a expert na Rusko. Dodáva, že naďalej pôjde len o spoluprácu na technickej úrovni a akékoľvek politické zbližovanie je v nedohľadne. Taktiež vylúčil možnosť, že by Spojené štáty a Rusko útočili proti Islamskému štátu spoločnými silami. „Neviem si predstaviť, aby obe krajiny spoločne uskutočňovali letecké útoky na rovnaké ciele,“ dodáva politológ.

Asad vycestoval

Na pozadí dohody sa odohralo ešte jedno stretnutie. Sýrsky prezident Bašár Asad mimoriadne pricestoval do Moskvy, aby sa stretol so svojím kľúčovým spojencom Vladimirom Putinom. Ten Asadovi pripomenul, že Kremeľ sa bude v boji proti Islamskému štátu angažovať naďalej. Dodal, že Rusko je schopné pomôcť Damasku aj s politickým riešením sýrskej krízy. „Riešenie by, samozrejme, prebehlo v spolupráci s ostatnými svetovými mocnosťami a štátmi, ktoré majú záujem na mierovom riešení konfliktu,“ uviedol Putin v oficiálnom vyhlásení.

Politológovia stretnutiu zásadný význam neprikladajú. „Ide len o diplomatickú návštevu, ktorá má slúžiť na dôkaz, že obe krajiny udržiavajú dobré vzťahy,“ povedal Tomáš Kaválek, zahraničnopolitický analytik a odborník na Sýriu.

Za pozornosť stojí, že Bašár Asad opustil krajinu prvýkrát od vypuknutia konfliktu v roku 2011. Šíria sa špekulácie, že Asad Sýriu neopúšťal predovšetkým pre obavu z možného palácového prevratu. „V každom diktátorskom režime sa nachádzajú ľudia, ktorí by sa snažili o zvrhnutie vládcu. V Sýrii by to však bez podpory Ruska a Iránu nešlo,“ uzatvára Kaválek.

01 - Modified: 2007-10-19 06:09:00 - Feat.: 0 - Title: Petition Action Against Changes to Pension Scheme to End on Friday
01 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-05 11:20:16 - Feat.: - Title: Teherán pripravuje odvetu za atentát v Damasku. Musí však vyriešiť, aká silná bude jeho reakcia 04 - Modified: 2024-03-01 06:30:00 - Feat.: - Title: Pápež ako žena? Elon Musk sa obul do Googlu kvôli historicky nepresným obrázkom 05 - Modified: 2024-02-24 07:00:00 - Feat.: - Title: Konflikt na Ukrajine trvá už dva roky. Pozri si v číslach, akú katastrofu spôsobila invázia Putinovej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 21:43