StoryEditor

Vesmír? Rusi pôjdu sami proti ostatným

18.03.2015, 23:00
Popredný český astrofyzik Jiří Grygar pre HN:

 

Konflikt medzi Západom a Ruskom zasahuje už aj do vedy. Rusi oznámili, že do deviatich rokov skončia s Medzinárodnou vesmírnou stanicou a spustia vlastný projekt. „Rusko však vo výskume značne zaostáva,“ tvrdí Jiří Grygar.

Rusi oznámili, že o pár rokov definitívne ukončia spoluprácu so Západom na Medzinárodnej vesmírnej stanici a začínajú pracovať na svojom vlastnom kozmickom projekte. Majú šancu stať sa reálnym konkurentom ostatných vesmírnych veľmocí, podobne ako v časoch studenej vojny?

Musíme si počkať, až keď oznámia bližšie technické záležitosti. Od toho bude závisieť, aký význam bude tento projekt mať. V tejto chvíli si však myslím, že budúcnosť vesmírneho výskumu sa bude niesť v duchu Rusko proti všetkým ostatným, keďže Spojené štáty a Čína nemajú navzájom žiadny problém.

Na vlastnej kozmickej stanici pracujú aj Číňania...

Čínska vesmírna stanica je trochu kontroverzný projekt. Keď sa pozriete len na náklady, ktoré na to dosiaľ vynaložili, tak je to určite okolo sto miliárd eur. Sú to obrovské peniaze, viac než drvivá väčšina ostatných kozmických projektov.

Prečo je to kontroverzný projekt?

Vezmite si výsledky, ktoré dosahuje Medzinárodná vesmírna stanica. V porovnaní s oveľa efektívnejšími bezpilotnými projektmi sú z odborného hľadiska pomerne chatrné. Prevažuje tu skôr hľadisko prestíže, kto pôjde ďalej za veľké peniaze. Ja si osobne neviem predstaviť, ako budú vyzerať ďalšie hranice vedeckého výskumu, odlišného od toho súčasného. Bude to skôr demonštrácia politického vplyvu, ako sme videli napríklad pri letoch na Mesiac počas studenej vojny.

Lenže počas studenej vojny práve táto súťaživosť medzi Sovietskym zväzom a USA prispela k rýchlejšiemu výskumu vesmíru...

Dosť pochybujem o tom, že by to dnes prispievalo k dobývaniu vesmíru. Je to prejav politickej moci a prestíže.


Čítajte aj: Išlo o život v každej sekunde. Od prvej prechádzky vo vesmíre uplynulo 50 rokov


Americký vesmírny úrad NASA v poslednom čase zapája do výskumu aj súkromné firmy ako SpaceX, ktorá má zabezpečovať dopravu k vesmírnej stanici. Môže aj takéto spojenie verejných a súkromných financií prispieť k lepším výsledkom?

Nie som si istý, či tu naozaj ide o spájanie verejných peňazí so súkromnými. Skôr si myslím, že je to čisto súkromná záležitosť. Mne to skôr pripadá vzhľadom na súčasný vývoj tak, že niekto tu má trochu veľké oči. Kozmický výskum je naozaj zložitý a nebezpečný. Videli sme to na najrôznejších prípadoch havárií. Keď súkromné firmy nemajú žiadnu štátnu záruku, tak idú do veľkého ekonomického rizika. Takže ja vo vstupe súkromných firiem do projektov nejakú veľkú nádej pre kozmonautiku nevidím.

Čo je teda podľa vás budúcnosťou kozmického vesmírneho výskumu?

Čoraz jasnejšie sa dnes ukazuje, aká dôležitá a cenná je bezpilotná kozmonautika, v ktorej sú ešte stále rezervy. Prevádzkujú ju všetky štáty, ktoré sa angažujú vo výskume kozmu. Lídrom je americká NASA, ktorej sekunduje Európska vesmírna agentúra. Rusi v tomto smere dosť zaostali. Tam je na centrálnej úrovni nepilotovaná kozmonautika v podstate v troskách. Naopak, veľmi rýchlo idú dopredu Číňania. Majú výborné projekty bezpilotnej kozmonautiky. A práve tam sa bude odohrávať hlavná vedecká časť výskumu. Pilotované lety mi dnes pripadajú ako viac-menej okrajová záležitosť, ktorá bude navyše nestála. Roboty sú totiž čím ďalej tým lepšie. Ľudský život je veľmi cenný a je škoda ho riskovať.

Američania, Európania, Rusi aj Číňania sa predbiehajú v tom, kto skôr pošle človeka na Mars. Trúfnete si odhadnúť víťaza týchto pretekov?

Myslím si, že ho tam v dohľadnom čase nepošle nikto. Ukázalo sa totiž, že je to v súčasnej technickej situácii prakticky nemožné a nebude to možné ani v najbližších desaťročiach. Jednoducho je tam množstvo dosiaľ nevyriešených problémov. Človek by tú cestu určite neprežil, a to ani cestu tam, nieto ešte späť. Takže sa to odkladá na veľmi dlhý čas. Nakoniec, je to vidieť na súčasnej situácii. Podstatná vec teda je, kto bude mať dobrú bezpilotnú techniku. V tomto smere vedú Američania vďaka agentúre NASA. Na druhom mieste je v tejto chvíli Európska vesmírna agentúra a na tretie miesto sa už prebojovala čínska iniciatíva.

A čo projekty, ako napríklad holandská reality šou, ktorá vyberá účastníkov budúcej misie na Mars?

Tá je úplne bez šance. Je to iba nejaká mediálna bublina.

Niektoré krajiny hovoria aj o návrate na Mesiac...

Tak to je reálne. To sa už v minulosti Američanom podarilo dokonca niekoľkokrát, takže je zrejmé, že sa to dá. Nepochybne to teda skúsia aj ostatné štáty, ale je otázkou, čo to prinesie z vedeckého hľadiska.

01 - Modified: 2007-04-17 15:31:00 - Feat.: 0 - Title: Ročná miera inflácie dosiahla v USA v marci 2,8 %
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:23