StoryEditor

Dal si meno František, chce byť blízko ľuďom

13.03.2013, 21:15
Svet, ale aj Slovensko prijalo meno nového pápeža s veľkým prekvapením.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio totiž nepatril medzi favoritov, o ktorých sa pred zasadnutím konkláve hovorilo. Podľa hovorcu KBS Jozefa Kováčika bolo jeho zvolenie za nového pápeža neočakávané. Podľa neho s pápežom Františkom prichádza do Cirkvi veľa nového. „Je to prvý pápež s menom František, prvý jezuita, prvý mimoeurópsky pápež,“ povedal Kováčik. Podľa neho už jeho pápežské oblečenie nebolo tradičné.

„Chýbala štóla, akoby chcel dať najavo svoju jednoduchosť. Energia, s ktorou sa prihovoril námestiu, bola veľkým prísľubom,“ skonštatoval pre HN Kováčik, ktorý očakáva spolu so zvyškom Cirkvi, čo do jej života František prinesie.  Františkánsky kňaz, OFM Remigiusz Górski sa z mena nového Svätého Otca teší, nakoľko ide o rehoľníka. „Je to človek veľmi pokorný, je veľmi múdry, bol profesorom, ovláda cudzie jazyky,“ uviedol pre HN františkán.

V Argentíne je vraj vnímaný ako pastier, ktorý vedie veľmi jednoduchý život. „To, že si vybral meno František svedčí o tom, že chce byť poslušný a blízky ľuďom, ako zakladateľ rehole svätý František,“ domnieva sa Górski. Keďže nie je členom rímskej kúrie, očakáva rehoľník, že do živote Cirkvi, ako aj života samotnej kúrie prinesie nový vietor. Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu, ktorý videl nového pápeža na vatikánskom námestí naživo, chce nový pápež nastúpiť na novú cestu.

„Prosil ľudí, aby sa za neho modlili, čo bol veľký odkaz. Svoj pontifikát tak začal modlitbou s veľkou pokorou,“ povedal Gazda. Od roku 1831 ide podľa neho o prvého pápeža, ktorý je rehoľník. Gazda nás upozornil na svetové dni mládeže, ktoré sa budú tento rok konať v Latinskej Amerike. „Jeho zvolenie tam spustí obrovský ošiaľ,“ dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 16:52