StoryEditor

Z horiaceho trajektu zachránili vyše štyristo ľudí. Ale tragédia má päť obetí

29.12.2014, 08:42
Autor:
TASRTASR

Taliansky premiér Matteo Renzi dnes oznámil ukončenie vyše 30-hodinovej evakuácie gréckeho trajektu Norman Atlantic, na ktorého palube vzbĺkol v nedeľu neďaleko Albánska požiar.

Renzi povedal, že na palube zostal iba kapitán so štyrmi talianskymi námorníkmi, ktorí sa pokúsia trajekt zavesiť za vlečnú loď.

Počet obetí z trajektu dnes stúpol na sedem. Talianske námorníctvo uviedlo, že evakuovaných bolo vyše štyristo ľudí. Trajektová spoločnosť pôvodne uvádzala, že sa na palube nachádzalo 478 cestujúcich a členov posádky, a rozdiel v číslach nevedel nik vysvetliť, informovala tlačová agentúra AP.

Požiar ochromil trajekt a pokus o jeho odtiahnutie do prístavu zlyhal, keď sa pretrhlo vlečné lano, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA. "Záchranná operácia bola jednou z najkomplikovanejších pre rozbúrené more, intenzívny dážď a vietor so silou víchrice," zhrnul grécky minister pre námorný obchod Miltiadis Varvitsiotis. O život prišiel Grék, ktorý skočil v nedeľu do mora v snahe dostať sa do záchranného člna, a telá štyroch ďalších obetí objavili dnes.

Cestujúci tvrdili, že evakuácia bola chaotická, a sťažovali sa, že na palube trajektu nebol dostatočný počet záchranných člnov. "Mnohí z cestujúcich ušli na hornú palubu a na kapitánsky mostík," povedala jedna cestujúca gréckej súkromnej vysielacej spoločnosti Mega. "Okolo nás sa nachádzalo niekoľko nákladných a iných lodí, ale veľké vlny a dážď marili ich snahy priblížiť sa k trajektu," dodala.

Iný cestujúci povedal, že horúčava bola taká intenzívna, že sa im začali rozpúšťať topánky. "Uhoríme tu ako myši," vyhlásil cestujúci, ktorý sa gréckej rozhlasovej stanici Skai predstavil ako Nikos. "Nohy nás pálili a zvyšok tela sme mali premáčaný... Keď prileteli záchranné vrtuľníky, cestujúci začali panikáriť. Šliapali po sebe, aby sa dostali do vrtuľníka," uviedol 32-ročný vodič kamióna Christos Perlis.

Povedal, že sa spolu s ďalším mužom pokúsil nastoliť poriadok. Najskôr mali byť evakuované deti, potom ženy a následne muži. "Ale muži nás začali biť, aby sa dostali preč ako prví. Nebrali ohľad na ženy a deti," uviedol. On sám sa dostal do bezpečia, keď skočil do koša zaveseného pod vrtuľníkom s dievčatkom v náručí.

Z dolných palúb stúpal nad trajekt dym, aj keď už požiar dostali pod kontrolu. Oheň podľa všetkého vzbĺkol na spodnej palube trajektu, kde boli zaparkované autá. Loď vyslala prvý núdzový signál, keď sa nachádzala asi 55 kilometrov severne od ostrova Korfu.

Dnes ráno sa podľa webových stránok monitorujúcich námornú dopravu nachádzala o niekoľko desiatok kilometrov ďalej na severozápad.

Trajekt Norman Atlantic, plávajúci pod talianskou zástavou, patrí gréckej trajektovej spoločnosti ANEK a plával z gréckeho prístavu Patras do talianskej Ancony.

Velenie nad záchrannou operáciou prevzala v nedeľu večer loď talianskeho vojenského námorníctva San Giorgio. Na záchrannej operácii sa počas noci podieľali grécke i talianske vrtuľníky a záchranné lode a tiež výletná loď Europa Cruise. Príčinou vzniku požiaru na trajekte sa dnes začala zaoberať prokuratúra v talianskom Bari.

 

01 - Modified: 2007-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bez masky... s Vladimírom Palkom
01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-03-29 22:51:07 - Feat.: - Title: V talianskych Apeninách zomrela česká turistka. Zrútila sa, keď si chcela urobiť fotografie 03 - Modified: 2024-03-19 10:47:25 - Feat.: - Title: Nemeckú statičku, ktorá mala chybne naprojektovať most, súd uznal za nevinnú 04 - Modified: 2024-02-27 08:28:19 - Feat.: - Title: V Kirgizsku zomreli traja Česi a jeden Slovák. Pochovala ich lavína, nepomohla ani resuscitácia 05 - Modified: 2024-02-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Tragický príbeh šéfa Segwayu. O život ho pripravil jeden z jeho strojov, spadol na ňom z vysokého útesu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:27