StoryEditor

Rusi narušili turecký vzdušný priestor. "Už sa to nemôže opakovať," tvrdí NATO

30.01.2016, 17:17
Autor:
ČTKČTK
Ruský stíhací bombardér Su-34 v piatok narušil turecký vzdušný priestor, oznámila dnes Ankara.

Turecké ministerstvo zahraničia si kvôli tomu predvolalo ruského veľvyslanca a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potom oznámil, že sa chce kvôli incidentu stretnúť so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Vlani v novembri turecká armáda zostrelila ruské lietadlo, ktoré podľa tvrdenia Ankary narušilo turecký vzdušný priestor blízko sýrskych hraníc. Incident vyvolal novú diplomatickú krízu medzi oboma krajinami.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg po dnešnej správe o novom incidente vyzval Rusko, aby podniklo všetky potrebné opatrenia, ktoré zaistia, že vzdušný priestor Turecka už nebude znovu narušený.

"Predchádzajúce incidenty ukázali, ako je také konanie nebezpečné," uviedol vo vyhlásení Stoltenberg. "Vyzývam Rusko, aby konalo zodpovedne a plne rešpektovalo vzdušný priestor NATO. Rusko musí podniknúť všetky potrebné opatrenia, aby zabezpečilo, že sa žiadne také narušenie už nebude opakovať," dodal. Vyjadril tiež solidaritu krajín NATO s Tureckom, ktoré je tiež členom aliancie.

Turecké ministerstvo vo zverejnenom vyhlásení uviedlo, že lietadlo bolo pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru niekoľkokrát varované v ruštine aj v angličtine.

Ministerstvo podľa agentúry AP obvinilo Rusko z eskalácie napätia a varovalo, že Moskva ponesie zodpovednosť za prípadné "strašné" následky. Vyhlásenie však neuvádza, kde presne bol turecký vzdušný priestor narušený.

Erdogan dnes pred odletom na návštevu do Latinskej Ameriky novinárom povedal, že sa chce osobne stretnúť s Putinom a svoje želanie už oznámil ministerstvu zahraničia. Obaja štátnici sa od novembrového zostrelenia ruského lietadla nad Tureckom nestretli.

Rusko vlani odmietlo, že sa zostrelené lietadlo dostalo do tureckého vzdušného priestoru. Moskva po incidente zaviedla sériu sankcií voči Turecku, zvlášť ekonomických, a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Islamský štát (IS), okrem iného tým, že od nej Turci nakupujú ropu. Ako Rusko, tak Turecko podnikajú nálety na Sýriu. Postoj k sýrskej kríze ich však rozdeľuje.

01 - Modified: 2008-01-24 08:45:00 - Feat.: 0 - Title: Kopecký asistoval v súboji víťazov Stanleyho pohára
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:43