StoryEditor

Západ nám dodá zbrane, vyhlásil Porošenkov poradca. Krajiny to hneď popreli

07.09.2014, 17:42
Autor:
tasr, stltasr, stl
Štáty EÚ a NATO pripravujú pre Ukrajinu len balík nesmrtiacich vojenských prostriedkov, ako sú nepriestrelné vesty a prilby.

Predstavitelia štyroch členských štátov NATO popreli pravdivosť slov poradcu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý dnes uviedol, že na minulotýždňovom summite NATO sa so zástupcami piatich členských štátov aliancie dohodol na dodávkach zbraní a vyslaní vojenských poradcov na Ukrajinu.

Ministerstvá obrany Spojených štátov, Talianska, Nórska a Poľska okamžite popreli, že Porošenkovmu poradcovi Jurijovi Lucenkovi niečo také sľúbili, napísala agentúra Reuters. K výroku poradcu ukrajinského prezidenta sa zatiaľ nevyjadrilo len Francúzsko.

"Táto informácia je nesprávna. Taliansko spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ a NATO pripravuje pre Ukrajinu balík nesmrtiacich vojenských prostriedkov, ako sú nepriestrelné vesty a prilby," povedal pre agentúru Reuters predstaviteľ talianskeho ministerstva obrany.

Predstavitelia NATO tvrdia, že aliancia Ukrajine, ktorá nie je jej členom, zbrane dodávať nebude, ale jednotlivé členské štáty sa môžu rozhodnúť aj inak. Predstaviteľ NATO, ktorého dnes v súvislosti s Lucenkovým vyjadrením kontaktovala agentúra Reuters, túto líniu potvrdil.

"Na summite NATO sme so Spojenými štátmi, Francúzskom, Talianskom, Poľskom a Nórskom uzavreli dohody o vyslaní vojenských poradcov a dodávkach moderných zbraňových systémov na Ukrajinu," uviedol dnes na sociálnej sieti Facebook Lucenko.

Ďalšie podrobnosti o údajnom prísľube piatich členských krajín NATO Lucenko neposkytol. Podľa agentúry Reuters mohol Porošenkov poradca svoj výrok zverejniť z vnútropolitických dôvodov, aby zdôraznil záujem NATO o Ukrajinu a jej prozápadného prezidenta.

Ukrajinský prezident, ktorého ozbrojené sily bojujú proti proruským separatistom na východe Ukrajiny, sa minulý týždeň zúčastnil dvojdňového summitu Severoatlantickej aliancie, kde sa stretol s lídrami USA a Európskej únie (EÚ).

Predstavitelia NATO tvrdia, že aliancia Ukrajine, ktorá nie je jej členom, zbrane dodávať nebude, ale jednotlivé členské štáty sa môžu rozhodnúť aj inak.

Rusko je zásadne proti užším zväzkom medzi Ukrajinou a Severoatlantickou alianciou.

 

 

01 - Modified: 2006-10-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vavrík sa vzdal
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:43