StoryEditor

V dodávke zahynulo 71 utečencov, vodičov z Bulharska už zatkli

28.08.2015, 09:02
Rakúska polícia potvrdila, že medzi obeťami boli aj štyri deti. Zrejme išlo o utečencov zo Sýrie.

Príslušníci Pohotovostnej jednotky maďarskej polície zadržali troch občanov Bulharska a jedného občana Afganistanu v súvislosti so štvrtkovým nálezom nákladného auta so 71 mŕtvymi utečencami v Rakúsku na diaľnici A4. Informovalo o tom agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

Podľa ORFK medzi podozrivými nie je žiadny občan Maďarska. Rakúska polícia predpoludním uviedla, že v Maďarsku zadržali dvoch občanov Bulharska a jedného Maďara, ktorí s autom jazdili a vyšetrovateľov by mohli priviesť na "stopu k osobám v pozadí".

Na tlačovej konferencii v rakúskom Eisenstadte šéf burgenlandskej polície Hans Peter Doskozil oznámil, že držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskému potravinárskemu podniku, identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu.


Prečítajte si aj: Pri Parndorfe sa stala obrovská tragédia. V dodávke našli desiatky mŕtvych utečencov


Šéf polície v spolkovej krajine Burgenland, kde vozidlo našli vo štvrtok odstavené na diaľnici vedúcej z Maďarska do Viedne, taktiež potvrdil, že kriminalisti v ňom našli až 71 mŕtvych, čo podstatne prevyšuje pôvodné odhady. Obete tvorí 59 mužov a osem žien, ako aj štyri deti - dievča a traja chlapci vo veku okolo desiatich rokov.

ORFK nezverejnila, kde presne podozrivých zadržali, avšak uviedla, že na takisto bližšie nešpecifikovaných miestach vykonali domové prehliadky a zhabali isté materiály. Maďarská polícia podľa jej veliteľstva priebežne spolupracuje s partnerskými rakúskymi orgánmi v záujme odhalenia tohto trestného činu.

Hovorca maďarskej generálnej prokuratúry Géza Fazekas pre MTI uviedol, že prokuratúra sa týmto prípadom zaoberá prioritne, dozor nad vyšetrovaním je v kompetencii Okresnej prokuratúry v Kecskeméte.

Hľadajú šéfov prevádzačskej mafie

Podľa údajov denníka sa podarilo zadržať vinníkov tragédie, predpokladá sa však, že osoby stojace v pozadí príslušnej "prevádzačskej mafie" sa nachádzajú v Rumunsku.

Utečenci sa z nákladného auta pravdepodobne pokúšali vyslobodiť. Podľa Krone.at tomu nasvedčujú stopy na stene auta.

Konkrétne ide o niekoľko metrov dlhú vypuklú trhlinu na strane spolujazdca," popisuje portál. Zo strany polície zatiaľ žiadne vysvetlenie neprišlo.

Rakúska stanica ORF uvádza, že 7,5-tonové auto so slovenskými nápismi vyrazilo na cestu v stredu ráno z Budapešti a na rakúske územie sa dostalo v noci na štvrtok.

Riaditeľ polície v spolkovej krajine Burgenland, na ktorej území ho našli odstavené, vyjadril presvedčenie, že utečenci boli mŕtvi už počas prechodu hranice. ORF taktiež poukazuje na možné stopy po márnom pokuse pasažierov z vozidla uniknúť.

Podľa správy APA vyšetrovatelia zatiaľ odmietli potvrdiť, že medzi mŕtvymi sú aj deti. Nové informácie z vyšetrovania by mali zverejniť na tlačovej konferencii naplánovanej na 11.00 hod. Telá obetí by mali medzitým dopraviť do ústavu súdneho lekárstva vo Viedni.

Naša polícia spolupracuje

Slovenská polícia úzko spolupracuje s rakúskymi kolegami pri objasňovaní smrti viac ako 70 utečencov, ktorých našla rakúska polícia vo štvrtok 27. augusta na diaľnici A4 pri Parndorfe v odstavenom nákladnom aute. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, vzhľadom na skutočnosť, že ide o konanie rakúskych orgánov, súčinnosť polícia nebude bližšie špecifikovať.
 

 

01 - Modified: 2007-09-04 11:34:00 - Feat.: 0 - Title: Sudcovia ÚS vybavili vyše polovicu z 1 810 podaní a sťažností
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 05 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:10