StoryEditor

Nemeckú šikanu, ktorá sa týka aj Slovenska, už rieši Brusel

21.05.2015, 00:00

Nemecko, inak nazývané aj ťahúň Európy. Krajina, ktorej najviac vďačíme za náš hospodársky rast. A bez ktorej by tisícky Slovákov ostali bez práce. Paradoxne, práve Nemecko našim firmám v súčasnosti spôsobuje vrásky. Od začiatku roka zaviedlo minimálnu mzdu vo výške 8,50 eura na hodinu. Nárok na ňu získali aj ľudia zo Slovenska. Stačí, aby hodinu pracovali na území krajiny. Zaplatiť im ju však musí slovenský zamestnávateľ. Na nemeckú minimálnu mzdu sa tak vzniesla vlna kritiky – nielen zo strany firiem, ale aj štátu. Aj preto sa ňou v týchto dňoch začal zaoberať Brusel. „Ide o neprimerané obmedzovanie voľného pohybu služieb tovaru. Uplatňovanie nemeckých pravidiel na tranzitnú dopravu vytvára neprimerané bariéry na vnútornom trhu únie,“ tvrdí Európska komisia. Podnikatelia a najmä dopravcovia zasa hovoria o nákladoch a administratívnych povinnostiach navyše. „Je to kopec roboty,“ hovorí majiteľ dopravnej firmy zo Svidníka – Boper Service Peter Bochnovič.

S kritikou sa na Európsku komisiu však neobrátilo len Slovensko, ale aj mnohé iné krajiny únie. „Argumentovali sme, že situáciu vnímame ako narušenie jednotného vnútorného trhu únie pri práve voľného poskytovania služieb. K rovnakému záveru dospelo aj deväť ďalších členských štátov,“ hovorí riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. V súčasnosti teda komisia formálne oznámila začiatok procesu o porušení zmluvy. V preklade: Nemecko má 60 dní na doručenie reakcie. Ak si krajina svoje konanie neobháji, môže problém vyústiť až do žaloby pred Súdnym dvorom Európskej únie. Nemci, naopak, tvrdia, že novinka je v poriadku.

Vrátia peniaze?

Podľa advokáta z advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa Nemecko skutočne vytvorilo prekážku na vnútornom trhu. „Nemecku môže tiež komisia prikázať nahradiť škodu, ktorú takto firmám mohlo spôsobiť,“ dodáva Karas.

Veľké problémy spôsobuje nemecká minimálna mzda v súčasnosti najmä dopravným spoločnostiam. Na to, aby dodržiavali nové pravidlá, musia zaregistrovať svojich vodičov na colnom orgáne v Kolíne. Kontrolovať to má colná správa, ktorej majú podniky predložiť nielen pracovné zmluvy, ale aj doklad o tom, že minimálnu mzdu vo výške 8,50 eura naozaj vyplatili.

Petrovič tvrdí, že ich spoločnosť už zaregistrovala všetkých vodičov. Musela, inak by jej hrozila pokuta 30-tisíc eur. „Zatiaľ však neodvádzame odvody nemeckej komore. Čakáme, ako rozhodne Európska komisia,“ dodáva Petrovič.

Stovky eur navyše

Napriek obavám však podľa tajomníka Združenia Česmad Pavla Reicha naše firmy s novinkou žiadne väčšie problémy nemajú. Nemecko sa totiž k novým pravidlám stavia benevolentne. Ak by však reálne začalo vyplácanie minimálnej mzdy kontrolovať, museli by ju firmy začať bez výnimky vyplácať, čo by im výrazne dvihlo náklady. Na porovnanie – hodinová minimálna mzda na Slovensku je dnes len o niečo vyššia ako dve eurá. Mesačná mzda vodiča je v priemere od 550 do 700 eur. Aj preto sa nemecká novinka dotkla našich dopravcov. Náklady im môžu rádovo stúpnuť v stovkách eur. Na druhej strane, už dnes sa naše firmy stretávajú s problémom, a tou je neústretovosť nemeckých kolegov.

„Nemecké logistické firmy, pre ktoré naše podniky pracujú, nechcú vyššie náklady na mzdy premietnuť aj do cien zákaziek,“ dodáva Reich. Výdavky navyše tak musia naše spoločnosti vykryť samy.

01 - Modified: 2007-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súťaž pre kreatívnych učiteľov
01 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Minimálna mzda by mala u nás v budúcnosti lámať rekordy. Pozrite si nové sumy v najbližších rokoch (+ tabuľka) 02 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia 03 - Modified: 2024-03-27 14:46:39 - Feat.: - Title: Prečo bude tisíceurová minimálka problém 04 - Modified: 2024-03-22 15:20:05 - Feat.: - Title: Klub 500 nesúhlasí s návrhom Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:08