StoryEditor

Horiaci trajekt má prvú obeť, odtiahnu ho do Albánska

28.12.2014, 08:42
Autor:
TASRTASR
Priebežne aktualizované: Trajekt preváža takmer päťsto ľudí. Záchranné práce stále komplikuje zhoršujúce sa počasie.

Na gréckom trajekte so 423 cestujúcimi a 55 členmi posádky na palube vypukol dnes ráno požiar. K nehode došlo približne 80 kilometrov severozápadne od gréckeho ostrova Korfu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa gréckej televíznej stanice Mega vznikol požiar v garáži plavidla, v ktorej bolo 222 vozidiel, a rýchlo sa šíril ďalej.

Trajekt Norman Atlantic, patriaci gréckej spoločnosti ANEK, vyplával zo západogréckeho prístavu Patras a smeroval do talianskej Ancony.

21:20 Trajekt odtiahnu do Albánska

Albánsky vlečný čln z prístavu Vlorë odtiahne trajekt so stovkami ľudí na palube, na ktorom dnes pri pobreží Grécka vypukol požiar, do hlavného albánskeho prístavu Durres, kam ho ženú aj silné vetry. Povedal to Luan Kore, ktorý šéfuje vlečným člnom v uvedenom albánskom prístave, informovala agentúra Reuters. Druhý, silnejší remorkér pomôže vlečnému člnu na časti cesty, dodal.

19:05 Prvá obeť trajektu skočila do vody

Prvú obeť si vyžiadal dnešný požiar na palube gréckeho trajektu Norman Atlantic. Ide o osobu, ktorá sa v snahe opustiť loď vrhla do rozbúreného mora, informovala agentúra ANSA s odvolaním sa na Giovanniho Pettorina z talianskej pobrežnej stráže.

18:10 Zachránili 161 ľudí

V náročných poveternostných podmienkach sa záchranárom podarilo dostať do bezpečia zatiaľ 161 ľudí, oznámilo na Twitteri talianske námorníctvo. Evakuácia je vzhľadom na rozbúrené more, silný dážď, vietor a zlú viditeľnosť momentálne možná len vrtuľníkmi. Zachrániť sa podarilo napríklad ženu v 30. týždni tehotenstva i jej dve deti vo veku troch a piatich rokov, ktoré spadli do vody.

16:15 Podľa gréckych úradov sa do bezpečia dostala už zhruba tretina ľudí, okolo ich presného počtu však panujú nejasnosti.

15:35 Kapitán lode povedal talianskej agentúre ANSA, že nad loďou stratil kontrolu a trajekt teraz unáša prúd smerom k albánskému pobrežiu severne od mesta Vlora. Podľa Reuters okolo tretej hodiny popoludní začali ľudí z paluby zachraňovať vrtuľníky, ktoré ich prevážajú na okolité lode.

13:45 Pobrežná hliadka: 150 ľudí je už na záchranných člnoch

Hovorca pobrežnej hliadky, Nikos Lagkadianos informoval médiá o tom, že 150 ľudí je už evakuovaných na záchranných člnoch. 42 z nich je už v bezpečí na kontajnerovej lodi loď Spirit of Piraeus. Rozbúrené more podľa neho stále komplikuje prácu záchranných člnov, pre ktoré je problém priblížiť sa k trajektu. 

Podľa informácii agentúry Reuters sa doposiaľ podarilo v záchranných člnoch prepraviť  až 130 cestujúcich na nákladnú loď, ktorá v čase vypuknutia požiaru plávala neďaleko trajektu.

13:05 Novinár: ľudia čakajú na hornej palube

Novinár, ktorý bol na palube výletnej lode Europa a videl problémový trajekt opísal pre médiá paniku na trajekte: cestujúci sú na hornej palube Norman Atlantiku, držia sa zábradlia a čakajú na pomoc. Problémom je podľa neho najmä silný vietor.

11:00 Sedem lodí sa snaží pomôcť, ľudia volajú o pomoc

Sedem lodí, ktoré priplávali na pomoc, sa snažia Norman Atlantic obklopiť a stabilizovať, uviedla grécka agentúra ANA-MPA.

Na záchrannej operácii sa podieľajú aj talianske a albánske úrady. V oblasti je sedem ďalších lodí a na pomoc bol vyslaný aj záchranný vrtuľník a pátracie lietadlo C-130.

"Horíme a potápame sa," telefonoval gréckej televízii jeden z pasažierov Nikos Papatheodosiou. "Prosím, pomôžte nám, neopúšťajte nás," prosil, než zavesil. "Oheň stále horí, vidíme ho na nižšej palube," citoval ďalšieho pasažiera server Enikos. "Päty našich topánok už sú horúce, kov na palube páli."

10: 35 Na trajekte je skoro 500 ľudí

Na lodi bolo podľa pobrežnej stráže celkom 411 cestujúcich a 55 členov posádky. "Je tma. Spodná časť lode horí. Stojíme na mostíku a vidíme, ako sa blíži nejaká loď ... Otvorili sme niekoľko krabíc a vzali si z nich záchranné vesty. Snažíme sa zachrániť sami," opísal situáciu na lodi ďalší z pasažierov.

"Robíme všetko pre to, aby sme zachránili tých, ktorí sú na lodi, nikto nezostane bez pomoci," povedal médiám minister pre lodnú dopravu Miltiadis Virvitsiotis. "Je to jedna z najkomplikovanejších záchranných operácií, ktorú sme kedy podnikli," dodal. Podľa ministra bolo na lodi 478 ľudí, teda o dvanásť viac, než koľko hlásila pobrežná stráž. 268 z nich je podľa neho občanmi Grécka.

Nie je zatiaľ jasné, či niekto z cestujúcich spadol do vody. Kvôli nízkej teplote by vo vode boli šance na prežitie veľmi malé. Podľa ďalšieho z cestujúcich však niekoľkí ľudia sa pred plameňmi zachránili skokom do mora.

01 - Modified: 2007-02-01 12:21:00 - Feat.: 0 - Title: Premiér Fico budúci týždeň oficiálne navštívi Čínu
01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 03 - Modified: 2023-10-23 04:47:27 - Feat.: - Title: Trajekt nabehol na plytčinu neďaleko Švédska, do mora uniklo palivo 04 - Modified: 2023-09-11 11:14:56 - Feat.: - Title: Grécky minister lodnej dopravy podal demisiu pre tragický incident na trajekte, posádka vytlačila cestujúceho 05 - Modified: 2023-03-30 07:55:33 - Feat.: - Title: Najmenej 31 ľudí zahynulo na juhu Filipín pri požiari trajektu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:02