StoryEditor

Islamský štát sa učí úradovať. Na dobytých územiach vydáva aj rodné listy

26.04.2015, 18:52
Autor:
redred
Extrémisti z Islamského štátu zavádzajú nové pravidlá. Univerzity fungovať môžu, no zrušili archeológiu či politológiu.


Riadenie chalifátu nie je len rezanie hláv a popravy neveriacich, ale aj nudná byrokracia. Islamský štát tak na dobytých územiach vydáva rodné listy, rieši banálne občianske spory a tlačí cestovné poriadky. Podľa analytika Ajmánna at-Tamímího sa Islamský štát v tejto súvislosti niekedy chová liberálnejšie ako Taliban.

Keď bojovníci Islamského štátu (IS) vlani v júni dobyli Mosul, chceli dokázať, že sú v druhom najväčšom meste Iraku schopní zabezpečiť stabilitu a každodennú prevádzku. Jedným z ich prvých krokov bolo preto aj znovuotvorenie miestnej univerzity.

Na škole dnes učia rovnakí profesori ako pred rokom, musia sa však riadiť právom šaría a správať sa podľa toho, čo je a nie je pre Islamský štát prijateľné. "Islamský štát zachoval pôvodný systém, ale so svojimi vlastnými podmienkami," povedal CNN Ajmánn at-Tami, výskumník blízkovýchodného fóra na interdisciplinárnom centre Herzlija v Izraeli.

Niektoré odbory ako politológiu, hotelový manažment či archeológiu vodcovia Islamského štátu zakázali. "Zákaz archeológie nie je ničím prekvapivým. Videli sme, ako ničia antické pamiatky. Predislamské artefakty sú podľa nich prežitky z doby nevedomosti. Archeológia ich znepokojuje hlavne preto, že ju považujú za prostriedok modlárstva, čo je v islame striktne zakázané," vysvetlil vedec.

Islamisti sa snažia udržať v chode aj nemocnice. Prijímajú nielen zranených bojovníkov IS, ale všetkých, ktorí to potrebujú. V miliónovej metropole ďalej fungujú pôrodnice, kliniky, dokonca aj mobilné očkovacie stanice. "To je jedna z vecí, ktoré odlišujú Islamský štát od skupín ako je Taliban, ktorý očkovanie zakazuje. Detská obrna je v Pakistane veľký problém, ale IS nie je tak primitívny," upozornil at-Tami.

"Je to vidieť aj vo vzdelávaní. Taliban zakazuje všetkým dievčatám navštevovať školy, ale IS to umožňuje," hovorí at-Tami. Dievčatá sa však môžu vzdelávať len do 15 rokov a navštevovať len dievčenské školy.

At-Tami sa dostal k sérii dokumentov vydaných úradmi Islamského štátu, ktoré ukazujú, ako džihádisti na dobytých územiach vládnu. Vydali napríklad nové pravidlá pre rybolov, v ktorých rybárom zakázali používať výbušniny. Snažia sa tiež upraviť vzťahy medzi nájomníkmi a majiteľmi domov. V príslušnom dokumente je uvedený citát z Koránu, podľa ktorého bude vlastník nehnuteľnosti za zníženie nájomného "duchovne odmenený".

Islamský štát sa podľa at-Tamímího snaží ukázať, že na dobytých územiach je spravodlivejším vládcom než jeho predchodcovia. Preto prvou vecou, ​​ktorú nariadil v sýrskej časti svojho chalifátu, bolo zníženie ceny chleba. Obyvateľstvo tak chce dostať na svoju stranu.

Islamisti tiež tlačia cestovné poriadky autobusov, ktoré spájajú Mosul s ich hlavnou baštou Rakká a Kaimo na pomedzí Iraku a Sýrie. Autobusy jazdia, ako by medzi oboma krajinami žiadna štátna hranica neexistovala.

Tvrdé pravidlá islamistov zasahujú aj do zdanlivo nevinných vecí ako je stolný futbal. Radikáli ho síce nezakázali, figúrkam však nakázali odrezať hlavičky, aby hra neviedla k modlárstvu. Povolené sú aj ďalšie "moderné hry" ako šach či biliard, moslimov však nesmú odvádzať od ich povinností. Stávkovanie je pochopiteľne prísne zakázané.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-05-18 09:43:13 - Feat.: 0 - Title: Wolfowitz rezignoval, kanditátom na nástupcu aj Blair
01 - Modified: 2024-05-06 13:59:56 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali novinárku Nadeždu Kevorkovovú pre príspevok o Talibane 02 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení 03 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 08:05