StoryEditor

Kasparov sa nevracia do Ruska. Má obavy o bezpečnosť

06.06.2013, 16:32
Autor:
TASRTASR

Šachový veľmajster a otvorený kritik Kremľa Garri Kasparov je ďalším z ruských opozičných predstaviteľov, ktorí sa rozhodli odísť do zahraničia pre obavy o bezpečnosť, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

"Momentálne mám vážne pochybnosti, že ak sa vrátim do Moskvy, budem môcť zasa odcestovať späť. Takže zatiaľ sa nebudem vracať do Ruska," povedal Kasparov novinárom v Ženeve. Zvukovú nahrávku tlačového brífingu zverejnili na jeho webovej stránke.

Kasparov, ktorý vedie po sebe pomenovanú šachovú nadáciu so sídlom v New Yorku, objasnil, že cestoval z Ruska do zahraničia a späť do konca februára, keď si uvedomil, že by sa naňho mohli úrady zamerať v rámci vyšetrovania politickej opozície.

Z Ruska v posledných mesiacoch odišlo viacero kritikov vlády počas pokračujúceho zákroku voči protivládnym protestujúcim a mimovládnym organizáciám.

Opozičný aktivista Denis Bilunov, ktorý úzko spolupracoval s Kasparovom, pre DPA dnes povedal, že hoci rozhodnutie Kasparova je pochopiteľné, nemalo by sa "dramatizovať".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:38