StoryEditor

Putin uznal, že Asad urobil veľa zlého. Dal by mu však azyl

12.01.2016, 07:05
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Sýria potrebuje začať pracovať na novej ústave, vyhlásil v rozhovore s nemeckým denníkom Bild ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho ide o prvý krok k nájdeniu politického riešenia občianskeho konfliktu v krajine. Pripustil ale tiež, že tento proces bude zrejme zložitý. Zároveň uviedol, že Rusko by mohlo udeliť azyl sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ak bude donútený opustiť svoju krajinu.

"Domnievam sa, že (v Sýrii) je nutné posunúť sa k ústavnej reforme. Je to samozrejme komplikovaný proces. A potom by na základe novej ústavy (Sýria mala) usporiadať predčasné prezidentské a parlamentné voľby," uviedol podľa agentúry Reuters Putin v rozhovore, ktorý sa uskutočnil presne pred týždňom.

Putin: Hovoríte o Asadovi ako o našom spojencovi

Rusko od konca minulého septembra podniká letecké údery v Sýrii a podľa Moskvy útočí na islamistické ciele. Niektoré západné krajiny sa ale domnievajú, že cieľom Rusov je pomôcť sýrskemu prezidentovi Assadovi, aby sa udržal pri moci.

Šéf Kremľa v náznakoch zmienil diplomatický tlak zo Strany Spojených štátov a Francúzska, ktoré apelujú na Moskvu, aby zamerala svoju palebnú silu na radikálov zo samozvaného hnutia Islamský štát (IS). Ruská vojenská podpora bude podľa Putina pomáhať častiam sýrskej opozície v boji proti IS a tiež pomáhať Asadovi.

Hovoríte o Asadovi ako o našom spojencovi. Viete, že podporujeme kroky ozbrojenej opozície bojujúcej proti Islamskému štátu? ... Koordinujeme s nimi naše spoločné akcie a údermi nášho letectva podporujeme ich útočné operácie v rôznych častiach frontu," uviedol podľa Reuters Putin.

Asad urobil veľa zlého

"Bolo určite oveľa ťažšie udeliť azyl v Rusku pánovi Snowdenovi, než to bude v prípade Asada," povedal ruský prezident.

Bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi udelilo Rusko azyl v roku 2013.

Podľa Putina je ale príliš skoro hovoriť o tom, či bude musieť Moskva poskytnúť útočisko Asadovi, ktorého krajina sa zmieta v občianskej vojne takmer päť rokov.

"Najprv musí byť sýrske obyvateľstvo schopné hlasovať, potom uvidíme, či Asad bude musieť opustiť svoju krajinu, ak prehrá voľby," konštatoval šéf Kremľa. Pripustil, že Asad "urobil v priebehu tohto konfliktu veľa zlého". Dodal však, že "konflikt by sa nikdy nestal tak veľkým, ak by nebol živený mimo Sýrie - zbraňami, peniazmi a bojovníkmi".

Ruský prezident zopakoval postoj Moskvy, že podporuje Asada v snahe odvrátiť scenár, aký sa udial napríklad Líbyi. "Nechceme, aby Sýria skončila ako Irak alebo Líbya... Pozrite sa na Egypt: treba pochváliť prezidenta Sísího za to, že v mimoriadnej situácii prevzal zodpovednosť a moc, aby stabilizoval krajinu," povedal Putin.

"Budeme pripravení"

Ruský vodca v rozhovore tiež poznamenal, že hľadanie mieru v Sýrii komplikuje kríza vo vzťahoch medzi regionálnymi rivalmi Saudskou Arábiou a Iránom, ktorú vyvolala poprava šiitského duchovného Rijádom. "Keby bola potrebná naša účasť, boli by sme pripravení urobiť všetko preto, aby bol konflikt vyriešený," uviedol Putin podľa prepisu rozhovoru, ktorý médiám rozoslalo tlačové oddelenie Kremľa.

V rozhovore pre Bild, ktorý bol zverejnený v pondelok, Putin podľa správ z toho dňa uviedol, že Rusko chce bojovať proti terorizmu spoločne so zvyškom sveta. Západ však znovu obvinil z toho, že má na svedomí prehĺbenie medzinárodných kríz, ktoré prispeli k nárastu terorizmu.


 

01 - Modified: 2008-01-04 11:47:24 - Feat.: 0 - Title: Rely Dakar 2008 zrušili kvôli teroristickým útokom
01 - Modified: 2024-04-20 21:34:38 - Feat.: - Title: Zelenskyj poďakoval USA za „správnu cestu“. Viac Ukrajincov zomrie, hrozí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 03 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 04 - Modified: 2024-04-11 17:22:38 - Feat.: - Title: Skrytá vo filmoch. Kremeľ platí neziskovým organizáciám značné sumy za šírenie propagandy, tvrdí Kyjev 05 - Modified: 2024-03-28 17:08:48 - Feat.: - Title: Biely dom označil tvrdenia Kremľa o útoku pri Moskve za šírenie nezmyslov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:51