StoryEditor

Jeden deň s Putinom. A Budapešť bola naruby

17.02.2015, 17:10
Muž, ktorý upadol do nemilosti Európy dnes navštívil Maďarsko, do ulíc kvôli nemu vyšli tisícky ľudí.


„Načo nám sem ťahal Putina? Aby sme boli celej Európe na hanbu?“ Takto komentuje maďarský študent angličtiny Balázs návštevu jedného z najmocnejších, ale momentálne aj najkontroverznejších svetových politikov. Ruský prezident Vladimir Putin totiž dnes pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu krajiny Európskej únie od júlového zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou.

A práve pozvanie muža, ktorý upadol do nemilosti Európy, nevedia mnohí Maďari svojmu premiérovi Viktorovi Orbánovi odpustiť. Jedným z nich je aj Balázs, ktorý rozhorčene ukáže na policajtov, ktorí nepriedušne uzavreli uličky v okolí budovy maďarského parlamentu. Práve v tejto veľkolepej budove na brehu Dunaja, ktorá je azda najznámejším symbolom metropoly našich južných susedov, sa ostro sledovaná schôdzka konala. „Vidíte tie manévre? Viete, koľko to stojí? Keby si to aspoň zaplatil sám Orbán alebo jeho strana Fidesz, ale musíme sa mu na to poskladať my všetci,“ hovorí študent.

Ešte ostrejšie slová padali v predvečer návštevy. V pondelok to v Budapešti protiputinovskými náladami len tak vrelo. Tisícky ľudí pochodovali z východnej železničnej stanice Keleti na západnú Nyugati. V rukách niesli európske a maďarské vlajky, ale aj transparenty proti Putinovi a Orbánovi. „Chceme ísť na Západ, a nie na Východ,“ kričali protestujúci.

Ozbrojené jednotky
Dnes si však už maďarská polícia od skorého rána dala poriadny pozor, aby hosť z Ruska nič podobné nevidel. Sú dve hodiny popoludní a na širokom bulvári, cez ktorý má každú chvíľu prejsť Putinova prezidentská delegácia, stoja každých 50 metrov ozbrojené policajné hliadky. Popri ceste, ktorú na oboch stranách od chodníkov delia policajné pásky, sú odstavené autá a dodávky s nápisom Rendörség, teda polícia.

Mimoriadne opatrenia potvrdzuje aj vláda. „Keď prídete do Budapešti, počítajte s tým, že mnohé ulice budú zavreté. Obmedzenia budú aj v hromadnej doprave,“ varuje ma mailom Mariann Buzás z úradu premiéra Orbána. Ukáže sa, že mal pravdu. Zastávka metra tesne pri parlamente je uzavretá. Neostáva mi nič iné, než vystúpiť na nasledujúcej a na miesto stretnutia ísť pešo.

Turisti o Putinovi nevedia
Čím viac sa blížim k parlamentu, tým je atmosféra hustejšia. Na chodníkoch postávajú diváci, turisti zo zahraničia sa zase pýtajú, čo sa tu deje. Keď sa dozvedia, že takýto rozruch vyvolal Putin, len nechápavo pokrútia hlavami.

Muži v uniformách však nenechávajú nič na náhodu. „Kam idete?,“ skôr vytuším z maďarčiny otázku ostražitého policajta, keď sa pokúsim prekonať jednu z množstva zábran a nasmerovať si to rovno k parlamentu. Keď sa predstavím a poviem, že som novinár zo Slovenska, nasadí priateľskejší tón a už po anglicky vysvetľuje, že majú príkaz nikoho k miestu schôdzky nepúšťať. Nakoniec ma ochotne zavedie k novinárskemu centru, kde sú už zhromaždené desiatky zástupcov médií. Nielen z Maďarska a Ruska. Okolité ulice a najmä nábrežie Dunaja lemujú prenosové vozy s poznávacími značkami Chorvátska či Nemecka, ale vidíte aj českých či srbských novinárov. Televízni reportéri si chystajú stand-upy v pozadí s parlamentom, na ktorom vejú veľké vlajky Maďarska a Ruska.

Putin nad Slovenskom
V novinárskom centre to už vrie. Čas príletu Putinovho prezidentského špeciálu sa totiž neustále posúva. Najskôr sa hovorilo, že dôjde krátko po poludní, potom o druhej. Aj to bol však príliš optimistický odhad. Sú tri hodiny a Putin nikde. „Na letisku v Budapešti pristálo ruské lietadlo a Maďari s veľkou slávou oznámili, že Putin je tu. Ukázalo sa však, že to bol len sprievodný stroj a Putin je stále niekde nad Slovenskom. Hádam tam na vás nespadne,“ snaží sa uľahčiť napätú atmosféru reportér Českej televízie.

Maďarskí novinári nakoniec potvrdia Putinov prílet krátko pred pol štvrtou. Do Budapešti prišiel s takmer 1,5-hodinovým meškaním. Na letisko Ferihegy dorazilo celkovo osem strojov ruskej prezidentskej flotily. Putin prestúpi do limuzíny a všetko už ide rýchlosťou blesku. Po uzavretých a prísne strážených uliciach, v sprievode zhruba dvoch desiatok vozidiel dorazí do maďarského parlamentu, kde ho už víta premiér Orbán. Krátko sa zvítajú, zapózujú pred fotografmi a ponáhľajú sa dovnútra. Čaká ich niekoľkohodinový rozhovor o dodávkach ruského plynu do Maďarska i o kríze na Ukrajine.

01 - Modified: 2007-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin vyznamenal Feldeka
01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-04-06 18:54:52 - Feat.: - Title: V Budapešti prezentujú diela svetových fotografov maďarského pôvodu 03 - Modified: 2024-03-29 14:45:43 - Feat.: - Title: Výbuch v byte v Budapešti si vyžiadal jednu obeť a dvoch zranených 04 - Modified: 2024-02-16 20:48:34 - Feat.: - Title: Desaťtisíce demonštrantov zaplavili ulice Budapešti. Protestovali kvôli škandálu sexuálneho zneužívania 05 - Modified: 2024-02-14 20:13:19 - Feat.: - Title: Pred úradom vlády v Maďarsku žiadali stovky demonštrantov odstúpenie Orbána
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:52