StoryEditor

Partneri sa nešpehujú, odkazuje únia Obamovi

02.07.2013, 00:00
Aféra USA. Európa je pobúrená, zrejme stopne rozhovory s USA o spolupráci v biznise.

Viac ako päťročné odpočúvanie ústredia Európskej únie priamo v Bruseli, veľvyslanectiev Francúzska, Talianska, Grécka v USA či špehovanie európskych diplomatov v centrále OSN v New Yorku. Takéto obrie rozmery kauzy sledovania Európy americkou tajnou službou sa podľa Bruselu nezaobídu bez dôsledkov. Partneri by sa špehovať nemali, odkázal preto Spojeným štátom. Za pravdu mu dávajú aj experti. „Ak sa všetky podozrenia potvrdia, bude to mať dopad na vzťahy únie s USA. Odhalenie, že bola špehovaná, by malo odštartovať veľké vyšetrovanie. Za takéto sledovanie sa USA niekomu musia zodpovedať,“ povedal pre HN politológ Jiří Pehe. Únia preto včera odkázala Spojeným štátom, že partneri by sa špehovať nemali.

Stop kľúčovej dohody
Menšia dôvera únie voči Washingtonu, ochladenie dobrých vzťahov, odštartovanie vyšetrovania či dokonca stopnutie rozhovorov o veľkej spolupráci v oblasti biznisu. Každá z týchto situácii môže nastať, ak líder Spojených štátov Barack Obama dostatočne nevysvetlí, prečo sa terčom americkej tajnej služby NSA stala vo veľkom práve Európa. Tá je už od víkendu pobúrená aférou, ktorú na povrch vyniesol britský denník The Guardian v spolupráci s nemeckými médiami.

Ako najradikálnejšie riešenie zatiaľ skloňuje stopnutie rozhovorov o pripravovanej prelomovej dohode o voľnom obchode. Tie sa mali vo veľkom rozbehnúť už v priebehu tohto mesiaca. „Ide o dosť veľký problém. Dohoda má v budúcnosti vytvoriť nové vzťahy medzi USA a úniou, takže tieto záležitosti so sledovaním si treba vyjasniť, kým tieto rozhovory pokročia,“ potvrdila pre HN slovenská europoslankyňa Edit Bauer.

Nevysvetlené sledovanie
Tento krok proti USA pritom najnovšie navrhuje aj francúzsky prezident Francois Hollande. „Vyzývam Spojené štáty, aby okamžite zastavili svoju špionážnu činnosť voči únii. Nemôžeme strpieť takéto správanie ani viesť rozhovory, ak nezískame záruky pre celú úniu ,“ vyhlásil včera Hollande.

Včerajšie vysvetlenie šéfa americkej tajnej služby NSA Keitha Alexandera, že svojich európskych spojencov sledovali USA podobne, ako to robia aj ďalšie štáty, totiž
Európe stačiť nebude. „Dali sme jasne najavo, že Spojené štáty zhromažďujú iba cudzie spravodajské informácie rovnakého druhu ako všetky národy,“ povedal včera Alexander. Únia pritom mala byť sledovaná cez jej šifrované faxy, e-mailovu korešpondenciu, namontované ploštice, odposluchy v kábloch či s pomocou špeciálnych antén.

01 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prešov na zápas roka do Karvinej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 06:41