StoryEditor

V Európe sa strhol konflikt. Kvôli imigrantom

29.04.2015, 23:00
Hlavným spúšťačom sporu bola nehoda lode, pri ktorej pred dvoma týždňami zahynulo vyše 800 ľudí plaviacich sa z pobrežia Líbye k ostrovu Lampedusa.

Od nášho redaktora v Štrasburgu Pavla Novotného

Tisícky mŕtvych imigrantov a ďalšie desaťtisíce tých, ktorí sa usilujú dostať cez Stredozemné more z Afriky do Európy, rozdelili úniu a vyvolali na jej pôde nový konflikt. Najnovšie sa časť europoslancov pustila do európskych lídrov, ktorí minulý týždeň na špeciálnom summite v Bruseli dohodli nové pravidlá, ako zabrániť tragédiám utečencov na mori.

Hlavným spúšťačom sporu bola nehoda lode, pri ktorej pred dvoma týždňami zahynulo vyše 800 ľudí plaviacich sa z pobrežia Líbye k talianskemu ostrovu Lampedusa. Lídri vrátane premiéra Roberta Fica sa minulý štvrtok dohodli, že strojnásobia peniaze určené na monitorovanie člnov s imigrantmi, posilnia ochranu vonkajších hraníc únie a aktívnejšie budú pomáhať v zlepšovaní situácie priamo v krajinách, odkiaľ väčšina utečencov do Európy prichádza. Niektoré krajiny, medzi ktorými bolo i Slovensko či Česko, však razantne odmietli návrhy Talianska či Grécka, aby boli utečenci prerozdeľovaní do všetkých štátov európskej dvadsaťosmičky podľa presne stanovených kvót.

Spor pre utečencov

Dosiahnutá dohoda však nestačí predovšetkým európskym liberálom. „Od roku 1999 hovoríme o spoločnej európskej a imigračnej politike, ale doteraz sa nič neudialo. Minulý týždeň Európska rada neprišla so žiadnymi návrhmi, ako odradiť imigrantov, aby podnikli nebezpečnú cestu do Európy. Tým, že nič nerobia, európski lídri len čakajú na ďalšiu katastrofu v Stredozemnom mori,“ uviedla v stredu v ostrej diskusii v Štrasburgu Sophie in ´t Veld, holandská europoslankyňa a podpredsedníčka Aliancie liberálov a demokratov pre Európu.

Podľa nej nestačí iba žvýšiť rozpočet na záchranné operácie. „Potrebujeme funkčnú modrú kartu – možnosť požiadať o humanitárne víza na našich ambasádach v zahraničí a mechanizmus, pomocou ktorého by Európa zdieľala svoju zodpovednosť,“ uviedla Sophie in ´t Veld. Tá zároveň kritizovala, že maďarský premiér Viktor Orbán alebo líder britských euroskeptikov Viktor Orbán si z témy utečencov urobili politický biznis. „Niektorí politici bez hanby zneužívajú túto tragédiu pre svoju populistickú, xenofóbnu, protieurópsku agendu.“

My dvere neotvoríme

Slovenskí europoslanci naprieč celým politickým spektrom sa však zhodnú v názore, že razantným zvyšovaním počtu prijímaných imigrantov by si Európa zarobila na nové problémy. „Rozdeľovať si utečencov do všetkých krajín nie je riešenie,“ uviedla pre HN Monika Smolková. Slovensko by však mohlo pomôcť prijímacím centrám v iných krajín – ako to v Bruseli navrhol aj premiér Fico.

Slováci a Česi pritom v odmietaní prijímania utečencov nie sú sami. „ Spolu je to asi desať krajín, okrem iných napríklad aj pobaltské štáty,“ pripomenul pre HN europoslanec Pál Csáky. Ten pripúšťa, že niektoré krajiny, najmä tie, ktoré trpia veľkým prílevom imigrantov, sa kvôli tomu pozerajú na Slovensko trochu cez prsty.

Európa by v každom prípade mala viac podieľať na riešení krízy v krajinách, odkiaľ do nej imigranti prúdia. Pre HN to povedal europoslanec Branislav Škripek. „Ja sám sa preto spolu s niektorými ďalšími kolegami pôjdem pozrieť do Sýrie.“

S nárastom imigrácie navyše súvisí aj zvyšujúca sa hrozba terorizmu a extrémizmu v Európe. „Medzi imigrantmi v týchto lodiach sú aj ľudia, ktorým ide o iné veci, než útek pred vojnou či vidina lepšieho života,“ naznačil europoslanec Eduard Kukan obavy, že do lodí smerujúcich z Afriky alebo Blízkeho východu sa mohli dostať i sympatizanti Islamského štátu či ďalších radikálnych organizácií.

Ultraľavica protestuje

Iný názor majú na celú vec ľavicoví demonštranti, ktorí v utorok pred budovou Európskeho parlamentu žiadali lepšie opatrenia na záchranu utečencov a ich zvýšené prijímanie v Európe. „Stop ďalším tragédiám v Stredozemnom mori,“ zneli nápisy na ich transparentoch. Na ceste vedúcej k trati električiek až k europarlamentu rozprestreli dlhý papierový pás, na ktorom boli uvedené fiktívne krstné mená, dátum narodenia a miesto smrti takmer dvoch tisícok imigrantov, ktorí sa od začiatku roka utopili pri pokuse doplávať cez Stredozemné more z Afriky do Európy.

Mnoho z demonštrantov malo tričká a nálepky ultraľavicového zoskupenia Nová protikapitalistická strana. Jej priaznivci sa stretnú najbližšie už v piatok, aby si ďalšou protestnou akciou pripomenuli prvý máj – sviatok práce.

01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 04 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 05 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:50