StoryEditor

Islamský štát cvičí deti na samovražedné útoky, robí z nich fanatikov

13.01.2016, 18:36
Prvou úlohou pre deti má byť zabiť vlastných rodičov, pretože sú podľa tvrdení radikálnych islamistov neveriaci.

Detskí vojaci boli až donedávna výsadou konfliktov v Afrike. S nástupom Islamského štátu sa však stále častejšie zapájajú do bitiek v Sýrii a Iraku. Tí, ktorým sa podarilo z pazúrov islamistov dostať, opisujú krutý výcvik a vymývanie mozgov tých najmladších. Výcvik bežne absolvujú aj päťročné deti.

Z radov Islamského štátu sa bez následkov podarí utiecť len málokomu. Dvanásťročný Násir mal šťastie. Islamisti ho trénovali ako samovražedného atentátnika. Jemu sa však podarilo utiecť a po mesiacoch života plných násilia a smrti sa vrátil späť k svojej matke. Do utečeneckého tábora Esyan v Kurdistane, ktorý je domovom asi pre 15-tisíc jezídov.

Rozprávanie o tvrdom džihádistickom výcviku nie je pre Násira jednoduché. "Bolo nás tam asi 60. Najdesivejšie pre nás bolo, keď začali nálety. Zaviedli nás do podzemných tunelov, kde sme sa schovávali. Hovorili nám, že americkí neveriaci sa nás snažia zabiť. Oni nás vraj však milujú," prezradil Násir reportérom servera CNN.

Pri tréningu vraj deťom a mladistvým neustále opakovali, že ich rodičia sú neveriacimi. "Vašou prvou úlohou bude ich zabiť," kričali islamisti na deti vo výcviku. Podľa Násira mal najmladší z jeho skupiny asi päť rokov. Všetci vraj patrili do skupiny, ktorej islamisti hovorili "šteňatá kalifátu". Do nej patril okrem iného aj chlapec, ktorý sa nedávno objavil na videu s popravou údajných britských špiónov.

Akýkoľvek kontakt s rodinou bol podľa Násira prísne zakázaný. Islamisti deťom opakovali, že jedinou rodinou sú teraz pre nich oni. "Nedovolili nám plakať. Ja som však stále myslel na moju mamičku. Myslel som na to, aké má o mňa starosti. Plakal som čo najtichšie," spomína.

Tesne pred svojím útekom sa objavil v propagandistickom videu, v ktorom vystúpili aj ďalší detskí vojaci. "Džihád, džihád," volajú na ňom. "S božím milosrdenstvom budú už za pár dní na fronte a budú bojovať proti neveriacim," tvrdí na videu jeden z dospelých džihádistov.

Teraz Násir opäť chodí do školy a každý deň trávi v spoločnosti svojej matky. Nevadia mu ani skromné ​​podmienky preplneného utečeneckého tábora. "Keď som utiekol a konečne som zbadal svoju matku, bolo to, ako keby som sa vrátil späť do života," opisuje.

Ani v bezpečí tábora však niektorí detskí vojaci nenašli úplný pokoj. Aktivista Khalid Nermo Zedo popisuje, že minulosť z džihádistického výcviku deti straší aj dlho po úteku. Jedno z detí sa napríklad odmietlo nechať strihať, pretože mu islamisti neustále opakovali, že o vlasy nikdy nesmie prísť. "Niektoré deti sa začnú triasť len pri vyslovení slov Islamský štát. Majú záchvaty, len keď tie slová počujú," opisuje Nermo.

Postup islamistov je podľa expertov vždy rovnaký. "Využívajú deti, pretože je ľahké vymyť im mozog. Môžu si z nich urobiť, čo chcú, zabráni im pokračovať v školskej dochádzke a namiesto toho ich pošlú do svojich škôl," opisuje praktiky islamistov Rami Abdar Rahmán z organizácie ochrancov ľudských práv.

Rahmán tiež tvrdí, že Islamský štát povzbudzuje rodičov, aby poslali deti do jeho výcvikových táborov, a v niektorých prípadoch za to platí. Mnoho detí Islamský štát využíva ako informátorov a strážcov svojich veliteľských stanovíšť. Prijíma do svojich radov aj deti s vrodenými vadami.

Časť detstva v radoch Islamského štátu strávil tiež 11-ročný Núrí. Toho islamisti uniesli aj s časťou rodiny a chceli ho vycvičiť v irackom Tel Afare. Keď však odmietol trénovať, na trikrát mu zlomili nohu. Mal však šťastie, islamisti bežne zranených či vzdorujúcich bojovníkov zabíja. Núrímu však povolili, aby si pre neho prišla babička. Prepustili aj jeho päťročného brata.

Obaja sa dostali do bezpečia, traumu si však nesú ďalej. S krikom sa budia uprostred noci. Majú záchvaty. "Núrí nikam nechodí. Stále sedí v stane, čo najbližšie pri mne," opisuje správanie svojho vnuka Gowri Khalafová.

Dopady regrutovania detských vojakov však nepociťujú len samotné deti. Vysporiadať sa s nimi musia aj protivníci Islamského štátu, bojovníci z radov kurdských ozbrojencov. Jeden z veliteľov pešmergov Azíz Abdulláh Hadur popisuje, že detskí vojaci sú bežne posielaní priamo na front. "Mnohokrát, keď sme čelili islamistom, sme na druhej strane frontovej línie videli deti oblečené v samovražedných vestách. Majú vymyté mozgy," opisuje.

Pešmergovia však v boji nemajú príliš času na rozmýšľanie. Akékoľvek zaváhanie pre nich môže znamenať smrť. "Keď sa k nám približujú, netušíme, či utekajú, alebo či nás chcú zabiť. Keď sa dostanú cez našu obranu, zabijú nám vojakov. Je to ťažké rozhodovanie. Neviete, čo robiť. Pretože keď nezabijete vy ich, oni zabijú vás," tvrdí Hadur.

01 - Modified: 2008-01-07 12:39:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrola médií vládou odporuje aj dohovoru o ľudských právach
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 05 - Modified: 2024-04-12 14:46:46 - Feat.: - Title: Slovensko upadlo do najhoršieho stavu za 100 rokov. Starne, pôrodnosť klesá a nevytrhli nás ani migranti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:24