StoryEditor

Cesta z Talianska na sever sa uzavrela, utečenci sa hromadia na staniciach

16.06.2015, 19:57
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Rakúsko a Francúzsko už aj napriek Schengenu posilnili kontroly na hraniciach. Náš sused prestal vybavovať žiadosti o azyl.


Na hlavnej železničnej stanici v Miláne uviazli takmer štyri stovky Afričanov a Sýrčanov. Tisíce ľudí nocujú okolo autobusových a vlakových staníc v Ríme, kde radnica musela zriadiť stanové tábory. Miestni sa totiž sťažovali na zlé hygienické podmienky.
Polícia pri prechode Ventimiglia zastavila stovky utečencov mieriacich ďalej do Európy a previezla ich do záchytného tábora v prístavnom meste Savona.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve prísny postup polície bránil. "Taliansko sa o nich (utečencov) musí postarať, tak to určuje európske právo," povedal v rozhovore pre stanicu BFMTV. Podľa neho je príliv utečencov v porovnaní s minulým rokom obrovský a francúzske úrady už za tento rok z hraníc do Talianska vrátili viac ako 6 000 utečencov.

Schengenská dohoda umožňuje voľný pohyb osôb medzi väčšinou krajín EÚ, ale Rakúsko a Francúzsko v posledných dňoch posilnili kontroly na hraniciach s Talianskom. Nepúšťajú do svojich krajín imigrantov, ktorí sa potom vracajú do talianskeho vnútrozemia. Viedeň už prestala vybavovať žiadosti o azyl. Rakúske, francúzske, ale aj nemecké úrady obviňujú Rím, že priviera oko nad imigrantmi, ktorí sa snažia z Talianska vycestovať.

Podľa súčasných pravidiel by vysídlenci mali podať žiadosť o azyl v krajine, v ktorej po prvý raz prekročili hranice Európskej únie, v praxi sa to však nedeje. Do Talianska vlani pricestovalo vyše 170 tisíc utečencov, v zberných zariadeniach ich teraz je len 76-tisíc.

"Je známe, že veľa utečencov jednoducho v Taliansku zostať nechce. Je jasné, že napriek pokusom tu týchto ľudí udržať je ťažké im zabrániť vo vycestovaní do ďalších štátov, kde majú priateľov alebo príbuzných," povedal agentúre DPA Mario Morcone, šéf odboru azylovej politiky na talianskom ministerstve vnútra.

Európa proti kvótam
Podľa diplomatov v Bruseli hrozí, že systém kvót nebude v najbližšej dobe možné presadiť pre široký odpor v únii 28 štátov. Proti sa stavia desať krajín EÚ.

Taliansky premiér Matteo Renzi chce ešte pred bruselským summitom plánovaným na koniec júna o probléme utečencov hovoriť s britským premiérom Davidom Cameronom, s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou alebo s francúzskym premiérom Manuelom Vallsom.

On sám považuje počet 24 tisíc utečencov, ktorí by podľa navrhnutých kvót mali putovať z Talianska do ďalších členských krajín EÚ, za nedostatočný. "Podeliť sa len o 24-tisíc utečencov, to považujem skôr za provokáciu," uviedol Renzi.

Podľa odhadov by tento rok do Talianska malo prísť vyše 200 tisíc nelegálnych migrantov.

Najhoršia kríza od druhej svetovej vojny
K súčasnej situácii v Európe sa vyjadruje aj nová správa medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Podľa nej svet zažíva najhoršiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny a politici nesú značný podiel viny na tom, že sa zatiaľ nenašiel spôsob, ako miliónom utečencov lepšie pomôcť. Podľa šéfa AI Salil Shettyho svetoví lídri, čo sa týka reakcie na obrovskú vlnu utečencov, "hanebne zlyhali" a ich nečinnosť viedla k tomu, že na úteku pred krvavými konfliktami zomreli tisíce civilistov.

"Sme svedkami najhoršej utečeneckej krízy našej epochy, počas ktorej sa milióny žien, mužov a detí snažia prežiť brutálne vojny. Zaobchádzanie pašerákov ľudí a vlád presadzuje svoje sebecké záujmy namiesto prejavenia základnej ľudskej solidarity," uviedol Shetty.

Správa už vo svojom názve hovorí o tom, že panuje akási "tajná dohoda", v rámci ktorej sa téma utečencov odsúva bokom a nerieši. Za najvýraznejší prípad označuje utečencov pred konfliktom v Sýrii, kde podľa AI vysídlenci nezískali "žiadnu zmysluplnú medzinárodnú podporu". Pred vojnou už utiekli štyri milióny Sýrčanov a bremeno starostlivosti o nich nesú z 95 percent susedné štáty. Napríklad v Libanone už tvoria utečenci pätinu populácie.

Organizácia upozorňuje aj na ťaživú situáciu v Afrike, kde sú na úteku pred konfliktmi v Nigérii, Južnom Sudáne, Stredoafrickej republike a Burundi viac ako tri milióny ľudí. V juhovýchodnej Ázii sa už tento rok pokúsilo v ceste za lepším životom 25-tisíc utečencov prekonať Bengálsky záliv, v Stredozemnom mori už pri plavbe z Afriky do Európy zomrelo 1 865 ľudí.

"Kríza v Európe a juhovýchodnej Ázii ukázali, že vlády dokážu ignorovať svoje právne záväzky a humanitárne požiadavky," uviedla Amnesty International s tým, že ak by štáty reagovali lepšie, mohlo by byť mŕtvych utečencov oveľa menej.

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čisté predaje opäť v pluse
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:21