StoryEditor

Bush zatrasie kreslami v kabinete

04.11.2004, 23:00
Americký prezident George W. Bush včera zasadol s členmi svojho kabinetu prvýkrát od svojho volebného víťazstva. No pre niektorých bolo včerajšie rokovanie jedným z posledných. Už dlho sa totiž špekuluje, že viacerí vládu opustia. Takmer istý je odchod ministra pre vnútornú bezpečnosť Toma Ridgea a ministra spravodlivosti Johna Ashcrofta.

Odíde Powell, Riceová, Rumsfeld?
Často sa skloňovalo aj meno šéfa diplomacie Colina Powella. Táto téma však nemusí byť až taká horúca, aj keď stále nie zmietnutá zo stola. Powellovo rozhodnutie zatiaľ nie je známe. No ak bude cítiť, že môže zabezpečiť v Iraku pokrok, určite nebude mať zajačie úmysly. Ak odíde, zmení sa celý tzv. zahraničnopolitický a bezpečnostný triangel, najmocnejšia zložka poradného zboru prezidenta. Bushova poradkyňa pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezza Riceová by mohla z vlády odísť úplne, napríklad späť na akademickú pôdu (pred svojou kariérou vo Washingtone bola dekankou prestížnej Stanfordskej univerzity). Najpravdepodobnejší je však presun v rámci vlády, možno by sa mohla stať ministerkou zahraničných vecí. Podľa zasvätených analytikov by sa jej však skôr páčil rezort obrany. Minister obrany Donald Rumsfeld by podľa informácií New York Times síce rád zostal, no práve on je jedným z horúcich kandidátov na odstrel. Hovorí sa, že prezident je veľmi nespokojný s prácou, ktorú odviedol v Iraku.

Voľby 2008: Schwarznegger verzus Clintonová...
Špekuluje sa aj o kalifornskom guvernérovi Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Ten už bol poradcom pre telovýchovu a šport vo vláde Georgea Busha seniora. No ak by chcel ísť do vlády hneď, musel by odstúpiť zo súčasného postu, čo je málo pravdepodobné. Navyše má oveľa vyššie ambície. Už dnes sa skloňuje jeho meno ako republikánskeho kandidáta vo voľbách v roku 2008. To by si však vyžadovalo zmenu ústavy, keďže na prezidentský post nesmú kandidovať naturalizovaní Američania. Aj keď "Shwarzi" oficiálne tvrdí, že o štyri roky kandidovať nechce, nemožné to nie je. Ak sa zmení ústava, bude mať dvere otvorené. Mnohí republikáni k nemu vzhliadajú s nádejou, je totiž po celej Amerike veľmi populárny. Kandidát, lepšie povedané kandidátka, sa kryštalizuje aj u demokratov. Mohla by ňou byť bývalá prvá dáma a súčasná newyorská senátorka Hillary Clintonová. U demokratov je veľmi populárna, jej problémom je, že veľa republikánov ju nemôže ani cítiť.

Málo zmien v ekonomike
Drastický exodus nehrozí ekonomickým postom. V úrade by mal zotrvať minister financií John Snow aj minister obchodu Don Evans. Na druhej strane sa hovorí o odchode šéfa prezidentových hospodárskych poradcov, známom ekonómovi Gregorym Mankiwovi. Ten by sa mohol vrátiť späť na univerzitu, no môže si aj brúsiť zuby na post šéfa centrálnej banky. Šéfovi Fedu Alanovi Greenspanovi totiž vyprší funkčné obdobie.

Zmeny aj u zástupcov
Úvahami o Schwarzeneggerovi sa preriedenie vlády nekončí. Powellov zástupca Richard Armitage by v prípade ministrovho odchodu odišiel tiež. Ministrovým nástupcom by zas mohol byť okrem Riceovej aj bývalý senátor a súčasný veľvyslanec pri OSN John Danforth či bývalý civilný správca Iraku Paul Bremer. O Powellovi sa zas hovorí ako novom prezidentovi Svetovej banky. Riceovú by na poste poradkyne mohol nahradiť jej súčasný zástupca Stephen Hadley. Ak by sa však presadila jastrabia platforma v Bushovej administratíve, k slovu by sa dostal Lewis Libby, v súčasnosti personálny šéf pre úrad viceprezidenta Dicka Cheneyho či Wolfowitz.
Rumsfeldovým nástupcom sa určite nestane súčasný viceminister Paul Wolfowitz, keďže kongresmani ho nemôžu ani cítiť a jeho potvrdenie vo funkcii by bolo takmer nemožné. Najviac sa v súvislosti s ministerským postom skloňujú mená ako Ridge, Riceová či populárny senátor John McCain. Osud podobný Wolfowitzovmu by mohol postihnúť aj Powellovho zástupcu Johna Boltona - známeho jastraba. Rovnako možné je však jeho povýšenie, najmä ak sa vezme do úvahy vplyv neokonzervatívcov. Bolton presadzuje tvrdú líniu a je architektom politiky voči Iránu aj Severnej Kórei.

Ridge, Ashcroft a zmeny v CIA
Odísť by podľa USA Today a New York Times mal minister spravodlivosti John Ashcroft, aj keď uňho je pravdepodobné, že by mohol zotrvať v úrade ešte aspoň v roku 2005ť. Jeho nástupcom by takmer určite bol jeho súčasný zástupca Larry Thompson. Ashcroft má zdravotné problémy a pred poradcami sa vraj vyjadril, že ho to ťahá späť do Missouri, kde bol guvernérom a zároveň bol aj senátorom za tento štát. Je jedným z najkonzervatívnejších Bushových ministrov a strojcom domácej politiky na fronte vojny proti teroru. Takmer istý je odchod ministra pre vnútornú bezpečnosť Toma Ridgea, o čom nedávno informovala agentúra AP aj televízia CNN. Minister nie je spokojný s platom a s prácou je vraj spojený priveľký stres.
Pohyby budú tiež v CIA, kde veľké zmeny plánuje jej nový riaditeľ Porter Goss. Predchádzajúci riaditeľ George Tenet odstúpil pred niekoľkými mesiacmi. V októbri Goss vyhodil A. B. Krongarda, výkonného šéfa agentúry, ktorý dozerá na každodenné operácie CIA. Najprv ho mal nahradiť Michael Kostiw, no po otáznikoch nad jeho minulosťou v spravodajských službách sa radšej stiahol.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:32