StoryEditor

Juncker končí. Zrejme aj v únii

12.07.2013, 00:00
Aféra v Luxembursku. Škandál ho zosadil ako premiéra, otriasa i jeho povesťou v EÚ.

Koniec najdlhšie úradujúceho premiéra Európy. Tak by sa dala pomenovať včerajšia demisia luxemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera. Špionážnu aféru sa mu najprv darilo ustáť, napokon ho však kvôli nej potopili luxemburskí socialisti, jeho koaliční partneri. Experti najnovšie tvrdia, že jeho politický pád v Luxembursku bude mať dopad aj na jeho kariéru v Európskej únii. Jeden z tvorcov eura sa tak podľa nich s budúcimi vysokými postmi kvôli škandálu zrejme môže rozlúčiť. „Pretože pri akeľkoľvek nominácii v EÚ bude tento škandál vytiahnutý proti nemu. Jeho kariéra v európskych štruktúrach tým utrpí,“ potvrdil HN politológ Jiří Pehe.

Pád stálice
Obrie nezákonné odpočúvanie luxemburskej politickej špičky a veľká priemyselná špionáž. Zneužívanie peňazí štátu, podplácanie či pochybné predaje štátnych luxusných áut. Prepojenie na zhruba dve desiatky bombových útokov z 80. rokov. To všetko mala na konte luxemburská tajná služba Srel, ktorá fungovala osemnásť rokov pod drobnohľadom premiéra Junckera. Aféra sa naplno prevalila a Junckerovi koaliční spojenci sa napokon kvôli nej v noci na včera rozhodli potopiť spoločnú vládu. „Zvolávam vládu a predložím svoju demisiu. Väčšina komory si želá predčasné voľby,“ vyhlásil potom v parlamente Juncker.

Popiera však akúkoľvek vinu. „Spravodajská služba nebola mojou najvyššou prioritou. Okrem toho dúfam, že Luxembursko nikdy nebude mať premiéra, ktorý vidí Srel ako svoju prioritu.“ Svoju krajinu po páde vlády zrejme povedie ešte k predčasným voľbám. Tie by mali byť okolo 20. októbra. Aféra však najnovšie otriasla aj Junckerovou dobrou povesťou v Európskej únii.

Veľký muž eurozóny
Junckera totiž označujú za veľkého muža europolitiky a jedného z tvorcov eura. Osem rokov stál na čele euroskupiny, teda skupiny ministrov financií eurozóny. A to až do januára tohto roku. Je dokonca tvorcom Maastrichtskej dohody. Dvakrát sa postavil do čela Rady EÚ. V roku 1997 ako bojovník s vysokou nezamestnanosťou v Európe. Pred ôsmimi rokmi si takto dokonca vyslúžil prezývku „pán eura“.

„Je nepochybne žijúcou legendou európskej politiky. Bol pri všetkom dôležitom, čo sa za posledné desaťročia v európskej politike dialo. Bol tiež obdivovateľom slovenských reforiem a veľmi sa o ne zaujímal,“ povedal pre HN slovenský exminister financií Ivan Mikloš.

Juncker je tiež bývalým guvernérom Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Napriek včerajšiemu politickému pádu sľubuje veľký návrat. Ten by mohol zrejme napraviť aj jeho povesť v očiach Európy. Hneď po oznámení demisie svojej vlády totiž vyhlásil, že aj v predčasných voľbách chce zabojovať o nejakú politickú funkciu vo svojej krajine. Neupresnil však, či chce znovu odštartovať boj o premiérske kreslo. V hre je viac možností. V minulosti bol okrem premiéra dlhé roky aj luxemburským ministrom financií.

01 - Modified: 2004-11-15 11:51:49 - Feat.: 0 - Title: Milan Kňažko: "Na tribúnu nebol nátresk"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 11:34