StoryEditor

Máme dôkazy, že ruskí vojaci vtrhli na Ukrajinu, tvrdí šéf francúzskej diplomacie

29.08.2014, 12:45
Autor:
tasr, stltasr, stl
Laurent Fabius povedal pre francúzsku televíziu, že sankcie Európskej únie proti Rusku sa pravdepodobne pritvrdia.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes povedal, že jeho krajina má dôkazy "neprijateľnej" intervencie ruských vojakov na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fabius povedal pre francúzsku televíziu, že sankcie Európskej únie proti Rusku sa pravdepodobne pritvrdia, ak Moskva rýchlo nezmení svoje správanie.

"Keď jedna krajina posiela vojenské do druhej krajiny bez súhlasu a proti vôli ďalšej krajiny, to sa nazýva intervencia a je jasne neprijateľná," vyhlásil francúzsky minister.


Putin varuje partnerov: Sme veľmoc, nemôžete sa s nami zahrávať

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko sa nenechá zatiahnuť do rozsiahleho konfliktu, ale musí byť pripravené reagovať na akúkoľvek hrozbu, "odraziť akúkoľvek agresiu voči sebe", citovala ho agentúra DPA.

"Naši partneri musia pochopiť, že je lepšie sa s nami nezahrávať," uviedol počas návštevy mládežníckeho tábora pri jazere Seliger na rozhraní Tverskej a Novgorodskej oblasti.

Rusko bude pokračovať v rozvoji svojho jadrového potenciálu "nie aby niekoho ohrozovalo, ale aby sa cítilo bezpečne", zdôraznil.


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Povedal, že pokračujúce ťaženie ukrajinskej armády voči povstaleckým mestám Doneck a Luhansk mu pripomína nacistické obliehania ruských miest z čias druhej svetovej vojny.

"Malé dediny a veľké mestá sú obkľúčené ukrajinskou armádou, ktorá priamo zasahuje obytné oblasti, aby zničila tamojšiu infraštruktúru."

Putin ďalej povedal, že Moskva musí posilniť svoje postavenie, ekonomicky i vojensky, v oblasti Arktídy, kde viaceré krajiny súperia o vplyv. Rusko bude podľa jeho slov brániť svoje záujmy v Arktíde v rámci medzinárodného práva a hľadať kompromisy s partnermi. Arktída, pripomenul, má nielen výdatné zásoby nerastných zdrojov, ale zohráva tiež významnú úlohu v ruskej národnej bezpečnosti, informovala ruská tlačová agentúra ITAR-TASS.


Severoatlantická aliancia bude plne rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ukrajinského parlamentu v otázke prípadných snáh o členstvo v NATO. Vyhlásil to dnes generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk predtým avizoval, že jeho vláda požiada parlament, aby zmenil doterajší neutrálny štatút krajiny a súhlasil s tým, aby sa začala uchádzať o vstup do NATO.

Rasmussen zároveň vyhlásil, že ruskí vojaci sa priamo zapájajú do vojenských operácií na ukrajinskom území, čo označil za otvorené porušenie suverenity a teritoriálnej celistvosti Ukrajiny.

"Napriek opakovanému neúprimnému popieraniu zo strany Moskvy je teraz jasné, že ruskí vojaci a zariadenia ilegálne prekročili hranicu na východe a juhovýchode Ukrajiny," vyhlásil šéf NATO.

Podľa jeho slov nejde o izolovanú operáciu, ale za súčasť "nebezpečných" snáh Kremľa o destabilizáciu Ukrajiny, ktoré trvajú už "mnoho mesiacov".

Podľa agentúry ITAR-TASS Rasmussen okrem toho oznámil, že NATO zakladá štyri fondy, prostredníctvom ktorých by sa mala financovať modernizácia ukrajinských ozbrojených síl. Príspevky do fondov už podľa neho prisľúbili viaceré členské krajiny aliancie.


Putin vyzval Kyjev. "Začnite rokovania so separatistami"

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval dnes ukrajinskú vládu, aby začala skutočné rokovania s predstaviteľmi separatistov z východu Ukrajiny.

"Je potrebné prinútiť ukrajinské úrady, aby začala takého rozhovory, a nie o technických otázkach. Rokovania musia byť vecné," vyhlásil Putin počas návštevy mládežníckeho tábora pri jazere Seliger na rozhraní Tverskej a Novgorodskej oblasti.

Šéf Kremľa označil súčasnú ukrajinskú krízu za tragédiu a zdôraznil, že Rusi a Ukrajinci sú podľa jeho názoru "prakticky jedným ľudom".

Súčasne vyhlásil, že pokračujúce ťaženie ukrajinskej armády voči povstaleckým mestám Doneck a Luhansk mu pripomína nacistické obliehania ruských miest z čias druhej svetovej vojny.

"Malé dediny a veľké mestá sú obkľúčené ukrajinskou armádou, ktorá priamo zasahuje obytné oblasti, aby zničila tamojšiu infraštruktúru," uviedol Putin.


Lavrov poprel, že na Ukrajine bojujú ruskí vojaci. "Sú to dohady"

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes poprel, že by na východe Ukrajiny bojovali aj ruskí vojaci. Správy podobného druhu označil za dohady.

Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij v tejto súvislosti obvinil Moskvu zo lží a vyzval obyvateľov Ruska, aby pomohli zastaviť "nerovný" boj, ktorý Kremeľ vedie na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.


Prečítajte si aj: Separatisti súhlasia s Putinovým návrhom, žiadajú odovzdanie zbraní

                         Obama sa vyhrážal Rusom. "Doplatíte na vpád na Ukrajinu"


"Počúvame rôzne dohady, nie prvýkrát, ale ani raz nám nepredložili žiadne fakty," vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve. Reagoval tak na medializované informácie o prítomnosti ruských vojakov v oblasti bojov na východe Ukrajiny.


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Snímka: Reuters

Podľa Chodorkovského Moskva vedie na Ukrajine "skutočnú vojnu", ale ruské úrady v tejto otázke klamú rovnako, ako to robili v minulosti ohľadne Afganistanu a Čečenska.

"Môžme zastaviť, čo sa deje. Stačilo by vyjsť do ulíc, začať štrajkovať," vyhlásil Chodorkovskij vo vyhlásení vydanom zo Švajčiarska, kde v súčasnosti žije.

Niekdajšieho najbohatšieho muža Ruska a odporcu prezidenta Vladimira Putina prepustili koncom minulého roku - na základe prezidentskej milosti - z väzenia, kde strávil približne desať rokov.

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ chce vykúpiť akcie
01 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname 02 - Modified: 2024-05-17 10:58:14 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika 03 - Modified: 2024-05-16 19:14:52 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond skontroluje Kyjev. Nová misia preskúma, či dodržiava podmienky úveru 04 - Modified: 2024-05-16 17:24:24 - Feat.: - Title: Rusko nemá dosť vojakov pre prielom pri Charkove, povedal vrchný veliteľ NATO v Európe 05 - Modified: 2024-05-16 10:24:42 - Feat.: - Title: Ukrajinci dosiahli úspechy na bojisku, potrebujú však našu pomoc, vraví veliteľ NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 21:05