StoryEditor

Kim pašoval zbrane z Kuby

17.07.2013, 00:00
Odhalenie. Panama našla na severokórejskej lodi súčiastky rakiet z Kuby.

Panamské úrady včera odhalili tajný obchod medzi Severnou Kóreou a Kubou. To, že Panama má na konte naozaj veľký úlovok, včera cez Twitter oznámil jej prezident Picardo Martinalli.

Do hľadáčika úradov, kontrolujúcich Panamský prieplav, sa totiž dostala loď plaviaca sa pod severokórejskou vlajkou. Podozrievali ju, že by mohla pašovať drogy.

Na ich prekvapenie, medzi 22 tisícami ton trstinového cukru žiadne drogy neboli. Nachádzali sa tam totiž súčiastky vyspelých rakiet z Kuby.

Pomoc od Castrovcov
V tomto prípade ide o zvrat, o možnej severokórejsko-kubánskej spolupráci sa totiž doteraz nehovorilo. „Väčšinou sa skloňovala spolupráca s Iránom, ktorý má približne rovnakú technologickú úroveň, “ povedal pre HN český expert na Kóreu Michal Vodrážka.

V tomto prípade by podľa neho mohlo ísť o súčiastky z ruských alebo zo sovietskych striel, ktoré Severokórejčania buď nevedia odkopírovať, alebo na to doteraz nemali možnosť.

Režim Kim Čong-una zatiaľ nedisponuje špeciálnymi technológiami a potrebuje aj špeciálne zliatiny či oceľ, preto ich všetky nové zbrane môžu zaujímať, a zrejme sa obrátili sa spriatelený komunistický režim bratov Castrovcov. „Kuba by mohla mať nejaké zbrane ešte z obdobia studenej vojny, ktoré Kórea ešte nemala v rukách, alebo niečo získala aj od Rusov v 90. rokoch,“ tvrdí Vodrážka.

Vo vzduchu vojna?
Kontrolu lode uskutočnila neutrálna krajina. „Svet sa musí dozvedieť, že cez Panamský prieplav nie je možné prevážať nenahlásené vojnové zbrane,“ napísal včera na Twitteri Martinalli. Severná Kórea totiž nesmie prevážať technológie, ktoré je možné použiť na výrobu zbraní hromadného ničenia alebo ich nosičov, ako sú napríklad rakety. Zakázali jej to viaceré sankcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa sprísnili najmä po februárovej tretej severokórejskej jadrovej skúške. V súčasnosti umožňujú prehľadanie podozrivej kórejskej lode. „Ukazuje sa, že sankcie fungujú. Kim sa však už predtým vyhrážal, že ak by niekto vstúpil na jeho loď, mohlo by to znamenať vyhlásenie vojny,“ upozorňuje Vodrážka. Otázkou podľa neho je, prečo tento náklad viezli loďou. Lietadlo by sa totiž prehľadávalo oveľa jednoduchšie.

Po tom, ako Panamčania prehľadali loď, sa severokórejský kapitán pokúsil spáchať samovraždu. Dobrovoľne sa však nevzdal ani zvyšok posádky. Asi 35 námorníkov však panamské úrady zadržali a podrobili výsluchu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:41