StoryEditor

Kyjev ovládlo nové krviprelievanie

02.09.2015, 00:00
Na východe Ukrajiny malo od včera nastať prímerie. Namiesto toho vypukli zrážky priamo v metropole.

„Najprv vybuchli granáty, potom v dave zaznela aj streľba. Provokatéri tajne strieľali z pištolí.“ Takto opísal dramatické pondelňajšie udalosti pred parlamentom v Kyjeve Anton Gerašenko, jeden z poradcov ukrajinského ministra vnútra. Gerašenko bol jedným z priamych svedkov incidentu, ktorý si podľa aktuálnej bilancie vyžiadal troch mŕtvych policajtov a viac ako 130 zranených.

K násiliu došlo v čase, keď na východe Ukrajiny malo vstúpiť do platnosti prímerie. Ukrajinskí nacionalisti z Pravého sektora sa pustili do ťažkých zrážok s policajnými ťažkoodencami. Boje sa však neviedli len v uliciach v okolí parlamentu, kde sa zišlo niekoľko tisíc protestujúcich, ale aj v samotnom zákonodarnom zbore.

 

Problematická dohoda

Na námestie pred ukrajinským parlamentom priviedlo priaznivcov Pravého sektora hlasovanie poslancov o decentralizačnej reforme. K jej prijatiu sa po nástupe do funkcie zaviazal aj ukrajinský prezident Petro Porošenko spolu s novovytvoreným parlamentom. „Decentralizačnú reformu Kyjev bezpodmienečne potrebuje. Dodnes na Ukrajine totiž funguje zastaraný postsovietsky silne centralizovaný model, ktorý dáva prezidentovi rozsiahle právomoci,“ tvrdí Michal Lebduška, odborník na Ukrajinu z českej Asociácie pre medzinárodné otázky. Pripomína však, že reforma nedáva autonómiu Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré sa vedú boje. „Zákon sa vzťahuje len na tie časti Donecka a Luhanska, nad ktorými ukrajinská vláda nemá kontrolu. Rozhodne nemení usporiadanie Ukrajiny a nedáva žiadnym regiónom autonómiu,“ dodáva Lebduška.

Práve toho, že by sa regióny Donecka a Luhanska dočkali akejsi samostatnosti, sa obávajú radikálni nacionalisti z hnutia Pravý sektor. „Kritici tejto zmluvy hovoria doslova o zrade a reformu považujú za faktické uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky,“ konštatuje Lebduška.

Rozpad koalície

Na násilnosti už zareagoval aj jeden z lídrov koalície, Oleg Ljaško a jeho Radikálna strana. Ten je spolu so stranou Baťkyvščina Julie Tymošenkovej zásadne proti akýmkoľvek zmenám systému riadenia krajiny. „Na Ukrajine vznikla nová koalícia so Stranou regiónov. Stará koalícia bola prezidentom Porošenkom definitívne zrušená,“ vyhlásil Ljaško.

Zástanca vstupu Ukrajiny do Európskej únie narážal na fakt, že pre definitívne prijatie reforiem sa teraz koalícia bude musieť spojiť s opozíciou. Tiež sa musí spoľahnúť na hlasy poslancov zo Strany regiónov, ktorú viedol niekdajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

S odchodom Radikálnej strany tak prišla vládna koalícia o 21 poslancov. Stále však má dostatok poslancov na to, aby dokázala schvaľovať zákony.

Včerajším dňom malo v regiónoch na východe Ukrajiny vstúpiť do platnosti prímerie. „Na jeho dodržiavaní sa dohodli zástupcovia ukrajinskej armády a tiež reprezentanti Doneckej a Luhanskej republiky,“ tvrdí Martin Sajdik z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá dohodu iniciovala.

Ide o ďalšiu snahu zúčastnených strán obnoviť prímerie, ktoré bolo uzatvorené dohodou v Minsku vo februári tohto roka. Odborníci jej však veľkú šancu na úspech nedávajú. „Podobných prímerí bolo už viac a nikdy nevydržali. Predpokladám, že konflikt bude pokračovať tak ako doteraz,“ tvrdí Lebduška.

01 - Modified: 2007-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úverov pribúda
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:52