StoryEditor

R. ONDREJCSÁK: To, čo sa deje na Ukrajine, je otvorený vojenský zásah Ruska

02.03.2014, 13:54
Autor:
tasr, stltasr, stl

 To, čo sa deje na Ukrajine, je otvorený vojenský zásah Ruska. Pre TASR to dnes povedal riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák. "Po politických zmenách posledných týždňov si Moskva zrejme uvedomila, že "stráca" Ukrajinu ako celok, tak si vybrala cestu destabilizácie Ukrajiny a vojenskej okupácie časti ukrajinského územia," zdôraznil.

Ondrejcsák sa obáva, že keď nedôjde k rozsiahlemu ozbrojenému konfliktu, vznikne hneď niekoľko ďalších "zmrazených konfliktov", so stálou ruskou vojenskou okupáciou časti ukrajinského územia, čo zásadne zmení bezpečnostné prostredie celej Európy vrátane Slovenska. "Ďalšia vojenská eskalácia konfliktu by viedla k nepredvídateľným udalostiam, ktoré zrejme nikto nedokáže predpovedať. A my v Európe môžeme natrvalo zabudnúť na premisu, z ktorej vychádzali základy našich bezpečnostných politík, t.j. že v našom bezprostrednom okolí nehrozí veľký vojenský konflikt," dodal.

Aktivity Európskej únie v súvislosti so situáciou na Ukrajine boli podľa neho doteraz veľmi obmedzené. "Výzvy na zastavenie násilia a podobne nikto neberie ako 'ťažkú váhu'. EÚ má na viac a mala by využiť všetky svoje možnosti ako politická a ekonomická veľmoc," uviedol. Pripomenul, že niektoré členské štáty, predovšetkým Poľsko, Nemecko a Francúzsko, boli oveľa aktívnejšie. "Posledné mesiace boli premeškanou príležitosťou pre EÚ profilovať sa ako aktívnejší hráč aspoň vo svojom bezprostrednom okolí," povedal Ondrejcsák.

NATO by malo podľa jeho slov jednoznačne deklarovať záujem na stabilite a celistvosti Ukrajiny. "Aliancia by mala reagovať na požiadavky členských štátov, čo sa týka ich bezpečnosti, ako aj deklarovať, že kroky Ruska ohrozujú bezpečnosť Európy a Aliancie," doplnil analytik.

Slovensko by podľa riaditeľa CENAA malo jednoznačne deklarovať, aké sú jeho hodnoty a strategické záujmy. "Nemôžeme súhlasiť s ozbrojeným útokom Ruska, ohrozuje to aj našu bezpečnosť, ktorá je úzko spätá so situáciou vo východnej Európe. V tomto prípade sú reakcie Poľska a Českej republiky oveľa jednoznačnejšie, vrátane odsúdenia ruského útoku, a v súlade s dlhodobými záujmami strednej Európy," zdôraznil Ondrejcsák.

01 - Modified: 2006-02-13 11:54:35 - Feat.: 0 - Title: Na patnáctikilometrové trati triumfovala biatlonistka Išmuratovová
01 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 05 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:22