StoryEditor

Líbya sa vrátila do medzinárodného spoločenstva

25.09.2011, 07:06
Autor:
TASRTASR

Premiér líbyjskej prechodnej vlády Mahmúd Džibríl dnes pred Valným zhromaždením OSN vyhlásil, že po zvrhnutí Muammara Kaddáfího sa jeho krajina opäť narodila a vyzval na uvoľnenie zvyšku zmrazených líbyjských vkladov.

"Nová Líbya sa vracia k životu," povedal v prvom vystúpení nového líbyjského vedenia na pôde OSN. Džibríl, ktorý za Kaddáfího viedol štátny ekonomický think tank až do rezignácie po odmietnutí jeho návrhov na liberalizáciu hospodárstva, VZ OSN povedal, že Líbya je na ceste k ústavnej demokracii a obnove.

"Netvrdíme, že máme čarodejný prútik" na rozdiel od Kaddáfího, "ktorý sa pozrel na seba do zrkadla a náhle zistil, že je všemocný prorok s riešením pre každý problém na svete, okrem problémov Líbye," povedal Džibríl.

Džibríl požiadal Bezpečnostnú radu OSN o uvoľnenie všetkých zvyšných aktív Líbye v odhadovanej výške 150 miliárd dolárov zmrazených v rámci sankcií proti Kaddáfímu.

Diplomati OSN hovoria, že pred uvoľnením týchto prostriedkov treba vyriešiť niektoré technické problémy. Niektoré sa týkajú obáv, že časť aktív by sa mohla dostať do rúk Kaddáfího, jeho príbuzných alebo spojencov.

Džibríl, ktorý vedie výkonný výbor Prechodnej národnej rady (NTC) priznal, že jednotky NTC ešte nedobyli všetky bašty Kaddáfího stúpencov. "Líbya ešte nie je úplne oslobodená," povedal s odkazom na mestá Baní Walíd a Syrtu, kde dnes prebiehali boje.
Zdroj: Reuters

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:12