StoryEditor

Čechov vystrašila nová droga. Zahynuli už traja ľudia

30.09.2011, 14:08
Autor:
redred
U našich susedov vyčíňa smrteľná droga, ktorá je 40-násobne silnejšia než heroín.

Na českom drogovom trhu sa stáva čoraz rozšírenejšou droga, ktorá podľa tamojšej polície a odborníkov predstavuje smrtiacu hrozbu. Rozšírená je podľa nich už aj na Slovensku.

Oproti heroínu je nová droga totiž až 40-krát silnejšia a narkomanom tak hrozí nebezpečné predávkovanie. České úrady už upozornili, že fentanyl, ako sa extrémne účinná látka volá, už môže za smrť troch Čechov. Fentanyl je totiž podobný heroínu a preto môže dôjsť u narkomanov k jeho zámene so smrteľnými dôsledkami. Predáva sa v podobnej forme ako heroín, teda ako hnedý prášok, a to za cenu len o málo vyššiu. "Vzniká tak nebezpečenstvo zámeny. Ak je niekto zvyknutý na nekvalitný a riedený pouličný heroín z klasického trhu a dá si rovnakú dávku fentanylu, tak je taká dávka smrteľná,“ vysvetlil český šéf protidrogovej jednotky Jakub Frydrych.

Podľa českých detektívov nová droga zatiaľ vyčíňa najmä na severnej Morave. "Prvýkrát sme ju tam zaznamenali pred dvoma rokmi, ale teraz už nejde o náhodný výskyt," povedal pre české médiá Frydrych. Podľa neho fentanyl pochádza z pobaltských krajín, najmä z Estónska. Práve tam predstavuje na drogovej scéne veľký problém, no vo väčšej miere sa podľa českých odborníkov začína šíriť aj u nás na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:32