StoryEditor

OSN v Iraku opakuje tragické chyby

20.08.2004, 00:00
Svet si včera pripomenul prvé výročie útoku proti misii OSN v Bagdade. Pred rokom 19. augusta vybuchlo pred hotelom Canal, kde misia sídlila, auto naložené výbušninou. Pri atentáte zahynulo 22 pracovníkov OSN, medzi nimi aj osobitný veľvyslanec generálneho tajomníka Sergio Viera de Mello. Tento bezprecedentný útok proti OSN znamenal pre Spojené národy to, čo 11. september 2001 pre USA. Organizácia následne stiahla všetkých svojich pracovníkov z Iraku.

Obnovenie misie
Odchod OSN z Iraku skomplikoval pozíciu Spojených štátov, ktoré sa snažili dať punc legality okupácii krajiny. Celý rok naliehali na generálneho tajomníka Kofiho Annana, aby obnovil misiu. Ten to však odmietal s tým, že pre jej prácu nie sú vytvorené vhodné podmienky, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť. Veľa sa zmenilo koncom júna, keď sa skončila okupácia Iraku a moc prevzala dočasná vláda. Pozorovatelia tvrdia, že za "ochotou" OSN vrátiť sa do Iraku treba vidieť aj zákulisné tlaky zo strany Američanov. USA vraj vydierali Annana zverejnením podrobností o tom, ako sa pracovníci OSN v čase embarga proti režimu Saddáma Husajna obohatili na programe Ropa za potraviny. O obnovení misie OSN rozhodla jednohlasne Bezpečnostná rada minulý štvrtok.

Koniec ilúzií
Misia OSN v Iraku bola vytvorená 14. augusta 2003 rezolúciou Bezpečnostnej rady. O necelý týždeň sa jej sídlo v hoteli Canal stalo terčom krvavého útoku. O príčinách nešťastia vypracovala OSN dve expertízy - jednu redigoval bývalý fínsky prezident Martii Ahtisari v roku 2003 a druhú v marci tohto roka spísala skupina expertov. Obe odhalili vážne chyby v zaisťovaní bezpečnosti pracovníkov misie OSN.
Podľa správ organizácia verila, že jej "neutralita" je zárukou bezpečnosti. Bezpečnostná služba sa týmto zdaním nechala oslepiť, tvrdí marcová správa. Pritom už od júna 2003 existovali náznaky "reálneho nebezpečenstva" pre zamestnancov OSN. Iba medzi 1. júnom a 19. júlom došlo k pätnástim incidentom proti organizácii. Koordinátor pre bezpečnosť misie OSN Bob Adolf na základe varovaní v polovici júna rozhodol o vybudovaní štvormetrového ochranného múru okolo sídla misie. Lenže byrokratické rozhodovanie spôsobilo, že so stavbou sa začalo o šesť týždňov neskôr. V čase útoku bol múr vysoký iba 2,2 metra. Najtragickejšou chybou sa ukázalo, že sklené výplne okien na budove neboli podlepené plastovou fóliou. Pritom drvivú väčšinu zranení mali na svedomí črepiny z rozbitého skla. Po májových útokoch proti americkým silám tlaková vlna rozbila aj okná na hoteli Canal. Vtedy sa začalo diskutovať o tom, že sklá treba podlepiť. Všetko sa však zastavilo na tom, že nebolo jasné, kto to zaplatí. V de Mellovej kancelárii boli síce fólie nainštalované už 15. júna, nebol to však typ, ktorý by zabránil roztriešteniu skla. Neuveriteľný je fakt, že za fóliu z vlastného vrecka zaplatil 75 dolárov de Mellov spolupracovník, ktorému došla trpezlivosť pri čakaní na oficiálne rozhodnutie.

Nepoučili sa
Novú misiu OSN v Iraku vedie bývalý pakistanský diplomat Ašráf Kázi. Na rozdiel od predchádzajúcej misie, je značne zredukovaná. Namiesto asi 500 pracovníkov, ktorí v Bagdade pôsobili vlani, ich teraz prišli len tri desiatky. Ich úlohou je najmä pripraviť krajinu na voľby, ktoré sa majú uskutočniť začiatkom budúceho roka.
Misia sídli v budove Diwan School, kam počas Saddámovho režimu chodili deti prominentov. Škola, podobne ako Canal hotel alebo americká ambasáda, sa nachádza v tzv. zelenej zóne v Bagdade. Interná správa OSN, na ktorú sa odvoláva francúzsky denník Le Figaro, tvrdí, že budova nezodpovedá minimálnym bezpečnostným požiadavkám. "Túto budovu je veľmi ťažké ochrániť," povedal jeden z pracovníkov, ktorý pôsobil aj v hoteli Canal. Pri Diwan School vedú rušné ulice, ktoré nemožno uzavrieť. Ak sa teroristi rozhodnú znova použiť auto s výbušninou, nemožno tomu spoľahlivo zabrániť. Bezpečnostní pracovníci si však asi myslia niečo iné... Okolo budovy chcú postaviť múr vysoký 3,8 metra. Pritom jeho výstavba bude trvať minimálne dva mesiace a teroristi tak majú dosť času zaútočiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 21:49