StoryEditor

Líbyjskí rebeli sťahujú vládu do Tripolisu

03.09.2011, 16:07
Autor:
ČTKČTK
V Tripolise chcú vybudovať novú národnú armádu, a to aj napriek tomu, že Kaddáfí zostáva na úteku.

Noví predstavitelia Líbye oznámili, že sa budúci týždeň presunú z doterajšej povstaleckej bašty Benghází do Tripolisu. Plánujú vybudovať novú národnú armádu, a to aj napriek tomu, že zvrhnutý vodca Muammar Kaddáfí zostáva na úteku a jeho sily naďalej bránia niekoľko miest.

Ako informovala agentúra AFP, povstalcov, ktorí pomáhali v bojoch o Tripolis, vyzvala Prechodná národná rada k návratu domov, lebo metropola je podľa nich schopná sa ubrániť. Odo dneška sa podľa povstaleckej vlády budú vracať do práce policajti a bezpečnostné sily a spolu s tripolskými povstalcami budú schopní mesto chrániť, súdi povstalecké vedenie.

Minister pre vojenské záležitosti Prechodnej povstaleckej vlády (NTC) Umar Hariri uviedol, že líbyjská armáda je teraz rekonštruovaná a bude tvoriť hlavnú záruku bezpečnosti krajiny. "Začali sme s vytváraním novej národnej armády, ktorá bude chrániť demokraciu, inštitúcie a nevinných civilistov, " vyhlásil.

Líbya chce svetu ukázať, že je schopná rekonštruovať vlastnú krajinu. V sobotu do Tripolisu prišiel Ian Martin, zvláštny veľvyslanec generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby zistil potreby NTC a OSN mohla pomôcť rade zabezpečiť v krajine stabilitu a bezpečnosť, informovala agentúra AFP.

Povstalci dnes informovali o postupe konvoja asi 200 vozidiel s ťažkou výzbrojou z prístavnej Misuráty smerom na vnútrozemské mesto Bani Valid, kde by sa mohol skrývať Kaddáfí a jeho synovia. Na fronte pri prímorskej Syrte, ktorá je jednou z posledných bášt Kaddáfího síl, dnes povstalci nepostupujú. Zdôvodňujú to tým, že za hlavný cieľ teraz považujú Bani Valid.

01 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zabávači na cestách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:05