StoryEditor

Našu vládu spojil Orbán proti sebe

27.04.2011, 00:00
Hrozba udelenia volebného práva zahraničným Maďarom a slová Budapešti o zodpovednosti za svojich krajanov začína naháňať strach aj našej koalícii.

Práve kvôli politike maďarského premiéra Viktora Orbána sa rozhodli na včerajšej Koaličnej rade otvoriť debatu o hrozbách prichádzajúcich od našich južných susedov kresťanskí demokrati. „Chceme našich koaličných partnerov upozorniť na toto riziko, ktoré vytvára aj možnosť udelenia volebného práva pre zahraničných Maďarov,“ potvrdil pre HN podpredseda KDH Pavol Abrhan ešte pred večerným stretnutím predstaviteľov vládnych strán. Zatiaľ sa pritom zdá, že v tejto otázke nájde celá koalícia zhodu.

Spolu do Bruselu
Riziko toho, že občania s dvojakým občianstvom budú voliť na Slovensku aj za jeho južnými hranicami, je už viac než zrejmé. Po Viktorovi Orbánovi a predsedovi maďarského parlamentu Lászlóovi Kövérovi sa na stranu udelenia volebného práva krajanom postavil dokonca aj maďarský prezident a Orbánov človek Pál Schmitt.

„Osobne by som privítal, keby Maďari žijúci za hranicami, ktorí z vlastnej vôle požiadajú o maďarské občianstvo, dostali volebné právo,“ povedal včera pre Kossúth Rádió prezident.

Problémom, ktorý ešte viac naštrbil slovensko-maďarské vzťahy, sa bude zaoberať aj Brusel. Maďarskú ústavu už totiž kritizovali nielen slovenskí predstavitelia, ale aj politici napríklad z Nemecka. Potrebu riešenia tohto problému netají ani predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár. „Volebné právo by mala únia zladiť. Už teraz totiž nie je možné, aby občan EÚ volil predstaviteľov do europarlamentu v dvoch krajinách. Práve preto by nebolo zlé, aby takúto vec Brusel riešil,“ uviedol pre HN Bugár. Ak by podľa neho koaliční partneri iniciovali to, aby únia zjednotila volebné právo napríklad do národných parlamentov, tak by ich podporil. 


Politické preteky
Politická prestrelka, ktorá u nás vznikla po minulotýždňovom odsúhlasení novej maďarskej ústavy miestnym parlamentom, sa pravdepodobne tak skoro neskončí. V posledných dňoch sa totiž začína ozývať najmä opozícia. Mnohí našich politikov upodozrievajú z toho, že by mohlo ísť o akési preteky koalície s opozíciou. „Ide najmä o motiváciu, prečo toto KDH organizuje. Myslím si, že ide o preteky s Ficom. Možno budeme opäť svedkami toho, kto sa k maďarskej ústave vyjadrí skôr,“ potvrdil pre HN politológ Ján Baránek.

Keby naozaj išlo o tvrdú hru o zisk priaznivcov, problémom by to bolo aj pre Bugára. „Ak týmto chcú partneri vytĺcť len politický kapitál, tak potom s tým budeme mať problém,“ dodal Bugár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:16