StoryEditor

Ahmadínežád: USA sa boja Iránu, lebo dokáže súperiť s Izraelom a so Západom

07.11.2011, 09:13
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty sa obávajú rastúcej iránskej vojenskej sily, pretože Irán je teraz schopný súperiť s Izraelom a so Západom, povedal iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v rozhovore pre dnešné vydanie egyptského denníka al-Achbár. "Áno, máme vojenské kapacity, ktoré sa odlišujú od akéhokoľvek štátu v regióne... Irán (nikomu) nedovolí, aby proti nemu tiahol," zdôraznil iránsky prezident.

Teherán naďalej popiera, že jeho jadrový program má vojenské ciele. Irán tiež sľubuje, že ak naň USA zaútočia, odpovie útokom na Izrael a americké ciele v oblasti Perzského zálivu. Vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl v piatok uviedol, že Irán predstavuje najväčšiu hrozbu pre USA, píše agentúra Reuters. Izraelský prezident Šimon Peres zase vyhlásil, že pravdepodobnosť vojenského útoku, ktorý by zabránil Iránu získať jadrovú bombu, sa zvýšila.

Ahmadínežád znova zopakoval, že Irán nevlastní jadrové zbrane, no koniec Izraela je aj tak nevyhnutný. "Izrael má približne 300 jadrových hlavíc. Irán chce mať svoje jadrové kapacity iba na mierové účely," podčiarkol iránsky prezident.

Ahmadínežád zároveň obvinil Washington z úsilia o diskreditáciu Iránu v očiach Saudskej Arábie. Poprel, že by Irán bol súčasťou sprisahania na zavraždenie saudskoarabského veľvyslanca vo Washingtone. "Irán má ďaleko od takýchto zločinov, zato USA proti nemu stále snujú konšpirácie," dodal Ahmadínežád.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:39