StoryEditor

Obama si vytvoril jedenásť miliónov voličov

12.05.2011, 00:00
Americký prezident Barack Obama vytiahol rok a pol pred súbojom o Biely dom zbraň naozaj ťažkého kalibru.

Včera ohlásil návrh imigračnej reformy, ktorá má dať americké občianstvo takmer 11 miliónom nelegálnych imigrantov. Práve menšiny pritom tvoria veľkú časť jeho voličov.

Okrem toho však Američania budú tvrdo trestať spoločnosti, ktoré zamestnávajú cudzincov bez papierov. Náklady spojené s udeľovaním občianstva vo výške 54 miliárd dolárov by pritom mali zaplatiť samotní prisťahovalci na daniach. „Reagujeme tak na rastúce obavy kvôli prílevu nelegálnych imigrantov,“ povedal Obama v meste El Paso na hraniciach s Mexikom.

Podľa analytikov ide o presne načasovaný ťah len pár týždňov po tom, ako Obama odštartoval svoju predvolebnú kampaň. „Je to pragmatická reakcia, ktorou chce riešiť problém hispánskej komunity. Tá stojí rozpočet milióny dolárov ročne,“ povedal pre HN americký analytik Russell Riley.

Sľuby voličom
Hispáncov sklamalo, že hoci Obama zákon prisľúbil už v prvom roku v kresle prezidenta, jeho návrh predstavil až včera. Spojené štáty medzitým deportovali z krajiny asi 400-tisíc prisťahovalcov. Čerstvým návrhom chce Obama pred prezidentskými voľbami koncom budúceho roka zacieliť na 50-miliónovú hispánsku komunitu, ktorá ho v minulých voľbách podporovala.

Za dva roky však podpora Obamu u Hispáncov klesla až o tretinu. „Vie čo robí. Sám si uvedomuje, že ho dve tretiny z nich podporili,“ povedal pre HN analytik na medzinárodné vzťahy Jiří Skoupý.

Obama si je tiež vedomý toho, že v Texase s viac ako tretinovou hispánskou komunitou a vysokou pôrodnosťou rastie počet prvovoličov najrýchlejšie v krajine. Obamov ťah zamerať sa na imigrantský problém tak predstavuje cielenú stratégiu, na ktorú v rámci kampane vyčlenil až 25 miliónov dolárov.

Dva tábory
Imigračná politika však rozdelila USA na dva tábory. Čoraz viac silnie názor, ktorý sa voči prisťahovalcom stavia nepriateľsky a reformu zásadne odmieta pre vysokú nezamestnanosť v krajine. Podľa nich im cudzinci kradnú prácu. „Hovorí sa tomu amnestia. Tá však Kongresom neprejde, pán prezident,“ reagoval pre The Washington Post republikán Elton Gallegly. Podľa neho je návrh „náhodný“ a nerozdeľuje zločincov od slušných rodín. Republikáni, ktorí stáli za kontroverzným zákonom na kontrolu imigrantov v Arizone, si však pred voľbami tiež nemôžu dovoliť Hispáncov stratiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 20:17