StoryEditor

"Nahrávka vyzerá ako jasná propaganda"

22.01.2013, 23:00
Rozhovor. Bezpečnostný expert českej Asociácie pre medzinárodné otázky Jakub Kulhánek pre HN:

Matej Valuch poslúžil režimu v Teheráne ako odstrašujúci príklad, že zlý Západ chce Iránu ublížiť, tvrdí Jakub Kulhánek.

Niekoľkominútovú nahrávku s Matejom Valuchom ste niekoľkokrát preskúmali. Veríte, že všetko, čo tam odznelo, je pravda?
Rozhodne nie. To, čo je prezentované na tomto videozázname, mi zaváňa jednoznačnou propagandou zo strany iránskeho režimu.

Čo by sa tým snažil dosiahnuť?
Režim prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda chce podľa všetkého ukázať na vonkajšie nebezpečenstvo. Očividne ide o snahu presvedčiť ľudí, že Západ chce poškodzovať záujmy krajiny a zabrániť im v mierovom využití jadrovej energie. Svedčí o tom aj skutočnosť, že nahrávka je v perzskom jazyku. Je teda určená výlučne pre domácich obyvateľov. Ak by to mal byť útok na Američanov, priznanie Valucha by ponechali v pôvodnom jazyku, teda angličtine.

Nahrávka je súčasťou filmu Lovec v pasci, ktorý odvysielala iránska štátna televízia. Je video dôveryhodné?
Rozhodne nie. Zarazilo ma, že je to až nesmierne okaté. Všetko je tak dobre naštylizované, že to vyzerá nedôveryhodne.

O čom sa podľa vás usiluje Irán týmto videom ľudí presvečiť?
Chce im vysvetliť, že Valuch bol najatý firmou, ktorá vystupovala ako zástierka, aby zisťovala informácie o iránskom tajnom programe pre CIA.

Valuch sa na videu priznal, že donášal informácie agentovi CIA...
V prvom rade ak by jeho spojka bol naozaj agentom americkej tajnej služby, nikdy by sa mu s tým nepriznal. CIA síce využíva kontakty na získavanie informácií po celom svete, ale robí to s maximálnym utajením. Ak by teda Valuch bol pre Američanov bielym koňom, nikdy by sa nedozvedel, že pracuje pre ich tajnú službu.

Prečo to teda povedal?
Dôvodov môže byť niekoľko. Je napríklad možné, že má šialene bujnú fantáziu. U nás v Česku takým ľuďom hovoríme barón Prášil. Niečo si vymyslia a potom tomu možno aj sami uveria.

Existuje nejaký dôvod, pre ktorý by takto hazardoval so životom?
Diktatúry ako Irán priťahujú rôznych zaujímavých ľudí a dobrodruhov. Je napríklad známy prípad, keď jeden americký misionár preplával do Mjanmarska, aby sa stretol s vtedy ešte väznenou vodkyňou opozície Aun Su-Ťij. Niečo podobné môže byť aj Valuch.

Sú aj ďalšie možné dôvody, prečo sa priznal?
Ako to presne bolo, vie len on a Iránci. Je tiež možné, že naňho vyšetrovatelia vyvíjali tvrdý nátlak, aby sa priznal k špionáži pre CIA. Mohli ho zastrašiť a povedal všetko, čo chceli počuť. Tomu však nenasvedčuje to, ako na nahrávke správa. Vystupuje tam suverénne, bez náznaku nervozity alebo zaváhania.

Existujú podobné prípady v Iráne už z minulosti?
Učite áno. Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavila kauza zahraničných študentov, ktorí ako turisti prišli do Iránu. Tam ich zatkli a obvinili z toho, že sú špiónmi cudzích tajných služieb. Irán to vo veľkej miere využíval pre svoju propagandu. Študenti však všetky obvinenia odmietali. Vznikol z toho diplomatický spor.

Čo sa so zadržanými cudzincami stalo?
Nakoniec sa ich vďaka snahám diplomatov podarilo dostať v poriadku späť domov.

Môžete odhadnúť, aký bude ďalší osud Mateja Valucha?
Ťažko čokoľvek predpovedať, keď nepoznáme presné okolnosti zatknutia a jeho priznania, ani to, či bol skutočne špiónom. Osobne však považujem za pravdepodobnú takú variantu, že ho Ahmadínedžádov režim dôkladne využije. Bude na jeho príklade tvrdiť, že zlý Západ chce Iránu ublížiť. Potom, keď sa prípadne do riešenia kauzy zapojí Európska únia a všetko sa postupne utrasie, potichu ho naložia do lietadla a pošlú domov na Slovensko.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:47