StoryEditor

V Maďarsku štartuje daň z chipsov

01.09.2011, 12:20
Autor:
ČTKČTK
Vláda Viktora Orbána chce zákonom o "dani národného zdravia " zlepšiť zdravotný stav občanov.

V Maďarsku dnes vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zaťažuje zvláštnou daňou presolené a presladené potraviny alebo nápoje s prehnaným množstvom kofeínu. Vláda Viktora Orbána chce zákonom o "dani národného zdravia ", ako je oficiálne nazývaný, zmeniť stravovacie návyky Maďarov a zlepšiť ich zdravotný stav.

Médiá však upozorňujú, že producenti chipsov alebo energetických nápojov teraz zvažujú presunúť výrobu z Maďarska inam. Nový zákon, vnímaný ako kontroverzný a ľudovo označovaný ako daň z chipsov, bol podľa pôvodných návrhov koncipovaný proti všetkým nezdravým potravinám. Nakoniec však nezahŕňa tradičné maďarské kalorické špeciality ako suché salámy, čabajky alebo pečeňové paštéty a netýka sa ani fastfoodov, a to bez ohľadu na to, že odborníci sa vo škodlivosti nadmerného požívania týchto potravín zhodujú.

Dnešný ekonomický denník Világgazdaság varuje, že nemecký majiteľ značky Chio-chips údajne po zavedení dane ustúpil od úmyslu vybudovať nový závod na popkorn a chrumky v Maďarsku. Nebude asi jediný, aj výrobca energetických nápojov Hell uvažuje podľa denníka obdobne.

Negatívne vidia situáciu aj maďarskí podnikatelia v potravinárstve. Podľa tajomníka zväzu maďarských značiek Zoltána Feketeho budú musieť byť kvôli dani do konca roka uzavreté najmenej štyri podniky. Tým by zaniklo asi 2000 pracovných miest, a ak sa zníži obrat aj u dovozcov, mohlo by v distribúcii zaniknúť ďalších 2000 miest.

Okrem potravín je daň zameraná na osviežujúce nápoje, ktoré obsahujú málo ovocnej šťavy (pod 25 percent), ale zato veľa cukru alebo kofeínu. Na ne sa vzťahuje dodatočná daň päť až 250 forintov (0,19 eura) za liter, u potravín 100 až 200 forintov (0,37 až 0,74 eura) za kilogram. Iba obchodníci, ktorí tovaru zaťaženého mimoriadnou daňou predajú menej ako 50 litrov alebo 50 kilogramov, sú vraj odvodu dane oslobodení. Daň je povinný platiť výrobca, pokiaľ ide o maďarskú firmu, alebo dovozca v prípade importu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:02