StoryEditor

Zeman ohrozuje v boji Fischera

06.01.2013, 23:00
Pred historicky prvými priamymi voľbami prezidenta Česi poznajú favoritov, panuje však skepsa.

Politický maratón pred historicky prvou priamou voľbou prezidenta v Česku vrcholí. U našich západných susedov tak kandidáti horúčkovito stupňujú kampaň, aby o niekoľko dní zabojovali o Pražský hrad. Češi už pritom poznajú jasných favoritov prezidentských volieb. Posledné prieskumy, ktoré sa v médiách od zajtra nesmú objavovať, favorizujú nestraníckeho expremiéra Jána Fischera.

Experti však upozorňujú na to, že boj bude aj vďaka tvrdej kampani veľmi vyrovnaný, v prieskumoch sa totiž na Fischera dotiahol bývalý premiér Miloš Zeman. „Prvé priame voľby sú zaujímavé tým, že Česko opäť konfrontujú s našou minulosťou, ktorá zostáva do veľkej miery naďalej nespracovaná. V druhom kole sa proti sebe paradoxne postavia dvaja bývalí členovia komunistickej strany Fischer a Zeman. Znamená to, že sme sa s minulosťou vlastne nikdy nevyrovnali,“ povedal pre HN český politológ Jíři Pehe.

Konfrontácia s minulosťou
Podľa experta si tak napriek ponuke deviatich kandidátov mnohí Česi nedokážu vybrať. Medzi uchádzačmi totiž chýbajú zvučné mená, tvrdí Pehe s tým, že v druhom kole pôjde pravdepodobne o voľbu menšieho zla. Zamiešať karty môžu ešte kandidáti ako napríklad podpredseda najsilnejšej opozičnej strany ČSSD Jíři Dienstbier s takmer 11 percentami v prieskumoch alebo minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg s deviatimi percentami.

V prvom kole, ktoré sa uskutoční v piatok a sobotu tento týždeň, však s najväčšou pravdepodobnosťou budú bodovať expremiéri Fischer a Zeman. Tí v posledných možných prieskumoch získali obaja okolo 25 percent s tým, že Zeman sa na Fischera posledné týždne dotiahol. Ako najsilnejších kandidátov si ich preto v piatok minulý týždeň pozvala komerčná televízia Prima Family. Tá zároveň odvysielala vôbec prvú televíznu debatu prezidentských kandidátov. „Presvedčivejší v argumentácii bol jednoznačne Zeman. Nenechal sa vyviesť z miery, vyprovokovať a ešte bol aj vtipný,“ citoval český server ihned.cz politológa Tomáša Lebedu. Fischer debatu podľa expertov prehral aj preto, že nepôsobil vierohodne a bol príliš emocionálny. Zeman totiž vyčítal Fischerovi, že zatajil členstvo v KSČ, keď sa uchádzal o vedenie štatistického úradu. Fischer svojmu súperovi zas to, že sa vracia do politiky.

Zmarená sťažnosť
Po úspešnej televíznej debate Zeman predbehol svojho rivala po prvýkrát už aj v stávkových spoločnostiach. Tie na neho posledné dni vypisujú najsilnejší kurz v porovnaní s ostatnými kandidátmi. „Najlepší kurz má teraz Miloš Zeman, čo je vôbec po prvýkrát za viac ako rok, odkedy máme stávku v ponuke,“ povedal českým médiám hovorca Fortuny Petr Šrain.

Historicky prvé priame voľby prezidenta u našich západných susedov sa neobišli bez problémov. V médiách rezonoval najmä prípad vyradeného kandidáta Tomia Okamuru, ktorý podal sťažnosť na Ústavný súd. Chce tak posunúť termín volieb a žiadal preskúmať jeho vyradenie. Do boja o pražský hrad sa mu už však nepodarilo dostať, pretože Ústavný súd minulý piatok jeho sťažnosti nevyhovel a voľby sa uskutočnia bez neho.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 14:17