StoryEditor

Tajomstvo dalajlámu. Jeho boj platila CIA

15.06.2012, 00:00
Dlhoročný boj dalajlámu proti čínskej okupácii Tibetu platila americká tajná služba CIA.

Tá mala v 50. a 60. rokoch tibetského duchovného vodcu na výplatnej listine svojich spolupracovníkov.

Túto informáciu potvrdili americkým novinárom bývalí tibetskí povstalci. V rámci akcie ST Circus sa Spojené štáty, ktoré mali panický strach pred rozšírením komunizmu v Ázii, snažili minimalizovať vplyv režimu čínskeho vodcu Mao Ce-tunga v himalájskom regióne. „Američania dávali exilovým Tibeťanom na ich činnosť ročne 1,7 milióna dolárov. Veľká časť z toho išla práve na gerilový boj proti Číňanom. Samotný dalajláma dostával každý rok 186-tisíc dolárov,“ uviedla americká dokumentaristka Lisa Catheyová, ktorá pátrala medzi bývalými príslušníkmi tibetského odporu.

Svedectvo povstalcov
O prepojení amerických tajných služieb na tibetského dalajlámu sa špekulovalo dávnejšie. Teraz však Catheyová priniesla svedectvá niekdajších členov tibetských povstaleckých skupín aj pracovníkov CIA. Tí po pol storočí potvrdili, že časť peňazí na gerilu išla práve z peňazí daňových poplatníkov v Spojených štátoch.

Catheyová o tom nakrútila dokumentárny film s názvom CIA v Tibete, ktorý by mal mať premiéru v nasledujúcich mesiacoch. Snímka sa zaoberá práve aktivitami amerických tajných služieb súvisiacich s Tibetom.

Kontakty so CIA
Tajné služby svetových veľmocí v čase studenej vojny rozvíjali rozsiahle aktivity v regiónoch tretieho sveta. „Keď si to situácia vyžadovala, dokázali zverbovať aj ľudí ako dalajláma. Ten túto možnosť nepochybne využil,“ potvrdil pre HN český bezpečnostný expert Andor Šándor. Podľa neho Američania oslovili dalajlámu práve kvôli tomu, že na pomoc mal motív – jeho vlastný boj proti čínskym okupantom.

Prvé kontakty s dalajlámom nadviazali agenti Ústrednej spravodajskej služby tesne po obsadení Tibetu čínskou armádou v roku 1951. Stretnutia pokračovali počas nasledujúcich rokov, keď dalajláma viedol legitímnu tibetskú vládu. V lete 1956 sa tajná služba rozhodla spustiť prísne stráženú operáciu ST Circus.

Na výplatnú listinu zaradila CIA tibetského vodcu krátko po jeho úteku z rodnej krajiny do Indie v roku 1959. Väčšina peňazí išla na chod exilovej vlády a prenájom kancelárií sídlach OSN v New Yorku či Ženeve. Teraz však vyšlo najavo, že z peňazí sa zrejme nakupovali aj zbrane a platili bojovníci, ktorí gerilovým spôsobom útočili na čínskych vojakov a infraštruktúru.

Pomoc pre Tibet
Podľa tajných dokumentov a svedectiev veteránov CIA vedenie krajiny rozhodlo, že agenti musia urobiť všetko, čo bolo v ich silách, aby udržali nažive projekt autonómneho Tibetu. Mali tiež podporovať odpor Tibeťanov proti okupácii komunistickou Čínou.

Hoci v polovici 70. rokov Američania s podporou ozbrojeného boja skončili, tibetskej exilovej vláde naďalej pomáhajú viac ako dvoma miliónmi dolárov ročne. Dalajláma sa tiež už niekoľkokrát stretol v Bielom dome s americkým prezidentom, ktorý mu zvyčajne vyslovil podporu. Tieto schôdzky vždy rozhnevali Čínu, ktorá proti nim ostro protestovala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:42