StoryEditor

V Kaddáfího rodnom meste Syrta prebiehajú kruté boje

06.10.2011, 10:20
Autor:
TASRTASR
Zúrivé boje v uliciach líbyjského mesta Syrta dnes pokračovali medzi povstalcami a vojakmi vernými zosadenému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

Bitka vstupuje do záverečných fáz, informovali arabské médiá. "Naši bojovníci vedú vo vnútri Syrty kruté boje s vojakmi tyrana,“ povedal povstalecký bojovník v Syrte pre televíznu stanicu al-Arabíja, ktorá sídli v Dubaji. Syrta je Kaddáfího rodné mesto a spolu s Baní Walíd sú aj jeho poslednými dvoma baštami. Povstalci už týždne bojujú o ich ovládnutie.

Povstalci vyhlásili, že teraz majú pod kontrolou vyše polovice mesta. Stále však bojujú o to, aby sa dostali do jeho centra. Medzinárodný výbor Červeného kríža upozornil na humanitárnu katastrofu v Syrte, ktorú spôsobuje intenzita bojov. Zdravotnícky personál informoval pred niekoľkými dňami, že ľudia ranení v boji zomierajú na operačnom stole, pretože sa minulo palivo potrebné do nemocničného generátora. "Videl som, ako na operačnom stole zomrelo 14-ročné dieťa, pretože počas operácie vypadla elektrina,“ povedal zamestnanec nemocnice. Humanitárnym pracovníkom, ktorí priniesli cez víkend do Syrty zdravotnícke potreby, sa vtedy nepodarilo dostať do nemocnice kvôli streľbe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 17:20