StoryEditor

Česi si svojho prezidenta volia aj v Bratislave

11.01.2013, 16:21
Autor:
TASRTASR

Prvá priama voľba českého prezidenta sa uskutoční dnes a v sobotu (12.1.) aj v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde môžu voliť občania ČR žijúci na Slovensku a zapísaní do voličského zoznamu na ambasáde. Ide o 417 potenciálnych voličov.

Počet voličov však môže byť teoreticky vyšší, keďže v priestoroch veľvyslanectva môžu voliť aj Česi s trvalým pobytom v ČR. "Ak budú v čase volieb na Slovensku a budú oprávnení voliť na základe voličského preukazu, majú na to možnosť práve na veľvyslanectve," uviedla Viera Jarešová z konzulárneho oddelenia českej ambasády. Dodala, že odhadnúť počet voličov je aj preto veľmi ťažké.

Podľa podpredsedu Českého spolku v Bratislave Jiřího Výborného možno predpokladať, že viacerí Česi, ktorí bývajú v iných častiach Slovenska a budú chcieť ísť voliť, sa na voľbách zúčastnia skôr v Českej republike ako v Bratislave. "Ak už musia cestovať, často účasť na voľbách využijú aj na návštevu rodiny a známych v Českej republike," vyjadril sa Výborný. Sám počet voličov v priestoroch českej ambasády odhaduje na pár stoviek. Podľa jeho slov približne toľko českých krajanov hlasovalo aj v predchádzajúcich voľbách do Poslaneckej snemovne českého parlamentu, v ktorých mohli takisto voliť českí občania v zahraničí.

Podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľstva v roku 2011 na Slovensku žije takmer 7000 občanov Českej republiky, najviac v Bratislavskom a Žilinskom kraji.

Prvé priame voľby prezidenta ČR sa uskutočnia v Českej republike a na zastupiteľských úradoch ČR v zahraničí počas dvoch dní. Dnes sa volí od 14.00 do 22.00 h a v sobotu od 08.00 h do 14.00 h.

O prezidentské kreslo sa uchádza deväť kandidátov, za najväčších favoritov sa pokladajú bývalí premiéri krajiny - Miloš Zeman a Jan Fischer.

Prípadné druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať v piatok 25. januára a v sobotu 26. januára.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:57