StoryEditor

Obama čelí kritike. Ohrozil vojenské misie

16.05.2011, 00:00
Vojna proti terorizmu. Utajené detaily o misii sa obracajú proti Obamovi. Vojaci sa obávajú o svoje životy.

Barack Obama sa po dvoch týždňoch od úspešnej misie na Usámu bin Ládina ocitol pod ostrou paľbou bezpečnostných expertov. Podľa nich Biely dom zverejnil množstvo tajných informácií, ktoré môžu v budúcnosti zmariť podobné misie. „Informácie o neviditeľných helikoptérach, úkrytoch CIA, zvyky a kontakty bin Ládina, to všetko môže ohroziť úspech budúcich operácií,“ povedal pre server Yahoo.com bývalý agent CIA Michael Scheuer. Podľa neho môžu byť v dôsledku úniku citlivých údajov podobné akcie ešte namáhavejšie a nebezpečnejšie.

Odhalené tajomstvo
Ako prvý tajné detaily misie Geronimo pre média odhalil šéf CIA Leon Panetta. Ten prezradil, že operácia bola v réžii špeciálneho komanda SEAL a neskôr tiež spresnil, že vojaci na útok použili radarom ťažko zachytiteľné vrtuľníky. O ich vývoji sa pritom vedelo len veľmi málo. Všetko však neskôr zmarili ďalšie zdroje z americkej vlády. Tie médiám prezradili, že helikoptéru za 60 miliónov dolárov v Pakistane dokonca stratili. „Obamov kabinet bol pod veľkým tlakom médií. To sa musí uznať. Tie zverejňovali konšpiračné teórie o tom, že bin Ládina USA v skutočnosti nezabili. Média tlačili na niečo, čo malo ostať skryté,“ potvrdil pre HN americký analytik David A. Andelman.

Strach o život
Paradoxom sa javí aj skutočnosť, že Obama sa krátko po útoku v Bielom dome stretol s kongresmanmi, kde sa dohodli, že žiadne informácie nebudú vynášať. „Už na druhý deň bolo všetko inak,“ povedal americký minister obrany Roberts Gates. Zároveň priznal, že niektorí členovia komanda sa dokonca obávajú o svoj život a rodiny. Vláda preto uvažuje, že im bude musieť zabezpečiť ochranu pred možnými útokmi islamistov. „Operačná bezpečnosť pred akciou bola skvelá, ale po nej je, naopak, strašná,“ povedal americkým médiám bývalý člen amerických tajných služieb Roland Guidry. Kritizoval však najmä zverejnené detaily, ktoré Američania získali z dokumentov, diskov a piatich počítačov. Podľa expertov zverejnenie bin Ládinovho života a informácie o tom, ako a s kým komunikoval, boli nad rámec zákona. „Nepodliehali zákonu. Priamy prenos do celého sveta ako misia prebiehala bolo porušením elementárnych pravidiel spravodajstva,“ dodal pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson. Jozef Tvardzik

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:04