StoryEditor

Zem tesne minula slovenská kométa

15.08.2011, 19:12
Slovenská astronómia dnes zažila svojich niekoľko minút slávy. Okolo Zeme preletela naša kométa.

V tesnej blízkosti našej planéty totiž preletela kométa, ktorú pred vyše polstoročím objavili dvaja naši astronómovia. Hoci takto blízko našej planéty „slovenská“ kométa preletela vôbec prvýkrát, žiadne nebezpečenstvo ľudstvu nepriniesla. „Jej zrážka so Zemou nehrozila. Nemala by pre nás znamenať hrozbu ani v budúcnosti,“ povedal pre HN Ján Svoreň z Astronomického ústavu v Tatranskej Lomnici.

Kométa 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, ktorú v roku 1948 objavili astronómovia Antonín Mrkos a Ľudmila Pajdušáková v observatóriu na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách, bola včera od Zeme vzdialená sotva deväť miliónov kilometrov. V prepočte je to 23 dĺžok medzi Mesiacom a Zemou, čo je na vesmírne pomery veľmi malá vzdialenosť.

Napriek blízkosti nie je jednoduché sledovať kométu bez astronomických ďalekohľadov. „Pozorovateľná voľným okom bude až od konca septembra, aj to iba tesne pred východom slnka,“ tvrdí Svoreň. Amatérski astronómovia, ktorí chcú zazrieť slovenský unikát, si tak podľa neho budú musieť privstať. V dosahu našich ďalekohľadov bude do decembra.

 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:53